Komentář Roberta Maleckého: Může se to stát i vám

Jana Maláčová a Jan Hamáček

Jana Maláčová a Jan Hamáček Zdroj: Blesk:Robert Klejch

ČSSD
2
Fotogalerie

Verdikt, podle kterého má ČSSD zaplatit dědicům právníka Zdeňka Altnera 338 milionů korun, je znovu vykonatelný. Ústavní soud totiž zrušil odklad vykonatelnosti, který ČSSD v roce 2016 přiznal Nejvyšší soud.

Není to omyl. Ta číslovka je tam správně. Situace kolem dluhu, který může vládní stranu poslat ke dnu, je střídavě proměnlivá, jen letopočty se točí jak ručička elektroměru v bytě, kde pirátští poslanci těží bitcoiny.

Tak se na ta čísla podíváme podrobněji. Altner zastupoval ČSSD ve sporu o Lidový dům od roku 1997. Později přišel rozsudek, podle nějž mu má strana za služby zaplatit 18,5 milionu korun. Pořád dost peněz, to nejlepší ale přijde. Těch 338 milionů tvoří pokuta, která naskákala za 5734 dní od podání žaloby do rozsudku. To je 15 let, osm měsíců a 16 dní počítáno v nepřestupných letech. Denně dluh rostl o 55 458 korun.

Pokud by se někdo domníval, že vykonatelnost rozsudku znamená, že peníze obratem přistanou dědicům na účtech, tak to nemusí být tak jednoduché. Předně rozsudek už jednou vykonatelný byl – právě v onom roce 2016. Pražský městský soud nárok přiznal 31. března, odklad pochází z 6. června. Ani v oněch dvou měsících se ovšem Altner peněz nedočkal.

ČSSD je neposlala, neboť se prý obávala, že by v případě úspěchu dovolání u Nejvyššího soudu nedostala peníze zpět. Argument zdánlivě rozumný a hospodárný. Jen připomeneme, že nárok byl pravomocný a vykonatelný.

V listopadu 2016 Altner zemřel. Za další dvouapůlleté čekání na verdikt Ústavního soudu nese část odpovědnosti i vyjasňování okruhu dědiců. Když odhlédneme od všech lhůt, jsou zde ještě vážné výhrady, které teď ústavní soudci vyslali kolegům ze soudu Nejvyššího. Ti porušili práva Altnerova i jeho dědiců, konkrétně právo na řádný proces a právo na zákonného soudce. Přidělení kauzy konkrétním soudcům Nejvyššího soudu prý nebylo transparentní.

To je vážné obvinění. Znamená to, že se kauza dostala do rukou „těm správným“ soudcům? A co na to Nejvyšší soud? Rozhodne rychle o dalším odkladu, o který se ČSSD pochopitelně chystá požádat? Nebo dokonce po třech letech rozhodne o podstatě celé věci, tedy o dovolání proti pravomocnému rozsudku? Dostanou kauzu na starost jiní soudci, což by znamenalo další skluz plus minus v měsících až letech?

Případ Altner je zprávou o stavu justice. To, že v kauze hraje hlavní roli vládní strana, jistě dodává příběhu na pikantnosti. Ale ve skutečnosti se to zítra může stát vám.

Autor je komentátor serveru HlídacíPes.org