Marek Schwarzmann: Věřte, nevěřte

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Miroslav Chaloupka, E15

Billboardy a bannery na nejrůznějších místech Česka v nedávné době zaplavily reklamy na nový muzikál Divadla Broadway Adam a Eva. Autor zápisníku obecně proti umění nebo dokonce muzikálům nic nemá, každopádně by chtěl upozornit na jednu lež, která z libých obrázků lákajících na tuto hudební produkci doslova bije do očí každého hrdého ateistu v této zemi – podtitul totiž tvrdí, že je to „muzikálová komedie podle skutečné události“.

Co dodat, buď jsou autoři této reklamy součástí církevní podprahové vzdělávací kampaně, která si stanovila za cíl rafinovaně znovudobýt mysli českých barbarů, anebo potvrzením, že se současným reklamám prostě nedá věřit.

Internet v minulém týdnu obletěla také jedna zaručená a podobně jako heslo v českém muzikálu pravdu šířící zpráva: Britští vědci naklonovali dinosaura! Ba co víc! Důkazem přikládali fotografii hnědého stvoření podobného malému T-Rexovi.
Bohužel už po pár dnech se ze zprávy vyklubal hoax a z fotografie Rexíka mládě klokana.

Je škoda, že neškodné, vtipné a elektronické lži lidé zpravidla prohlédnou mnohem snáze a rychleji než ty staré, zaprášené, podložené historkou o mluvícím hořícím keři a více než 1500 let psanou knihou. Z toho plyne jasná poučka: story o Aštaru Šeranovi a ještěrech z temných světů proto musí jednoduše počkat nějaké to století, než se dočká dostatečné důvěryhodnosti. A kdoví, třeba se jednou konečně dočkáme zapracování Pána prstenů do učebnic historie.

Klonování jako bejk