Německý diář Petra Fischera: Vyčerpání

Berlín v době pandemie koronaviru.

Berlín v době pandemie koronaviru. Zdroj: Reuters

Policie zasáhla proti demonstrantům v Berlíně.
Policie zasáhla proti demonstrantům v Berlíně.
Boj s koronavirem v nemocnici v Berlíně.
Boj s koronavirem v nemocnici v Berlíně.
Demonstrace zdravotnických pracovníků v Berlíně (20. 10. 2020)
7
Fotogalerie

Rok s covidem ovládl nejen česká, ale i německá média. V nich se ale méně vzpomíná, zato více kritizuje a nadává. Z českého pohledu je Německo skoro vzorová země, která podporuje své občany v době krize, platí prakticky všechno všem, a přitom udržuje nízký počet nakažených a mrtvých. Němci to vidí jinak: jsou stejně kritičtí jako Češi, kompenzace jim přijdou nedostatečné a často výběrové, očkování, které dostalo zatím dva a půl milionu lidí, je příliš pomalé, nikdo nemá plán, nic se nehýbe vpřed.

Od pondělí se například znovu otevřela německá kadeřnictví, což vyvolalo obrovskou kritiku a protesty všech ostatních malých obchodníků a poskytovatelů služeb, kteří musejí mít dál zavřeno. Kadeřnictví jsou něco jako květinářství v Česku: symbol nezaslouženě preferované oblasti, a to i přesto, že potřebu být aspoň jednou za pár týdnů ostříhán přijímají lidé zdánlivě snadněji než vysvětlení, že (česká) květinářství musejí být i v největším lockdownu otevřena z „pietních důvodů“.

Německá vláda je jako ta česká kritizována za to, že podporuje více velké firmy než menší živnostníky, na kterých jí tolik nezáleží, i za to, že na kulturu se myslí až na posledním místě. A do všeho se už opět míchá stranická politika, protože v září budou parlamentní volby. Proto například vedení Zelených, kteří chtějí ve volbách konkurovat nejsilnější vládní straně CDU, volá po konci omezování občanských práv, po rozsáhlejším testování a očkovacích pasech, které by umožnily volný pohyb, mutace nemutace.

Němci, kteří mají lockdown zatím do 14. března, už toho všeho mají zkrátka také dost a jsou netrpěliví. „Vyčerpaná země“, křičí titulek magazínu Spiegel a člověk žasne: co by asi psaly noviny a co by dělali Němci, kdyby museli sledovat podobnou marnost ve zvládání pandemie, do jaké se propadla česká vláda?

Autor je spolupracovník redakce.