Umělá inteligence letos táhne akcie, je ale dobré dívat se i k tržním popelkám

Umělá inteligence

Umělá inteligence Zdroj: E15 (Midjourney)

V USA došlo, alespoň prozatím, k vyřešení otázky kolem navýšení dluhového stropu. I když pravděpodobnost nedosažení dohody byla malá, akciové trhy to kvitovaly a posilovaly včetně globálně nejsledovanějšího indexu S&P 500. Ten letos zatím přidává celkově kolem hodně slušných dvanácti procent a koriguje tak již téměř ze dvou třetin loňský pokles.

Na první pohled by se chtělo říci, že za letošním růstem stojí zejména jak výhled na konec utahování měnové politiky centrálních bank díky již zjevně probíhajícímu ochlazování inflace, tak odolný ekonomický vývoj zatím bez realizace globální recese, která byla pro letošní rok na jeho začátku hojně prognózována.

Tomu ale neodpovídá detailnější pohled na výkonnost většiny jednotlivých sektorů, které buď klesají jako energie, zdravotnictví, finance, či stagnují jako průmysl či materiály. Tím, co pomáhá akciovému trhu k letošní silné výkonnosti, je více než 35procentní růst v sektorech technologií či komunikačních služeb, jenž je z velké míry podpořen vzedmutím zájmu o aktuální módní téma umělé inteligence.

Potenciální pozitivní vliv se týká i akcií největších firem na trhu, jako je Microsoft, Alphabet, Nvidia či Amazon, posilování jejich akcií tak posouvá výše celý trh. I přes jistě slibnou budoucnost této technologie se nicméně v duchu „dobré“ tržní tradice zdá promítnutí budoucího potenciálu této technologie do ocenění akcií dotčených firem až moc rychlé a již dosti vysoké.

S výhledem na zbytek roku je tak možná dobrý čas dívat se zase více směrem k letošním dosavadním popelkám mezi sektory, jako je zdravotnictví či průmysl. Například v sektoru průmyslu je jistě zajímavým vývojem až 70procentní pokles cen lithia, které hraje podstatnou roli v dalších trendech dnešní doby, jako je elektrifikace dopravy či dekarbonizace. Tento pokles se odrazil i na znatelném ochlazení cen akcií firem z odvětví těžby a zpracování lithia. Vzhledem k perspektivě odvětví ale pokles cen už může přinášet zajímavé příležitosti.

Autor je analytik České spořitelny