Vada na kráse amerického snu. V USA rapidně roste polarizace společnosti

Útok příznivců Donalda Trumpa na americký Kapitol z 6. ledna roku 2021

Útok příznivců Donalda Trumpa na americký Kapitol z 6. ledna roku 2021 Zdroj: Profimedia

V posledních měsících vedeme s kolegy debaty, který region bude mít v rámci zpomalující deglobalizace a rostoucího napětí mezi světovými velmocemi navrch. Pomalu začíná převládat názor, že nástup Číny začíná ztrácet na síle a USA si především skrze dále trvající dominanci v technologiích, vysokou soběstačnost v energetice a stále bezkonkurenční armádě udrží výhledově první příčku.

Ale ještě než všichni naskočíme na vlak směrem The New York Stock Exchange, dovolte mi jistou dávku polemiky, když zmíním jednu důležitou vadu na kráse amerického snu. Vada, která je sice vidět i u nás, ale prozatím v daleko menší míře. Rapidně rostoucí polarizace společnosti.

Skoro polovina americké populace věří, že politici nejednají férově, téměř 40 procent americké populace věří, že současný prezident nevyhrál volby férově, a jen 47 procent populace má alespoň částečnou důvěru ve vládu, o 20 procent méně než přede dvěma lety. Jen sedm procent Američanů má vysokou důvěru v média. Pak ani není tolik překvapující, že americký Kapitol měl nezvané návštěvníky. Veřejný prostor opanují populistické kampaně. Ať té, či oné zájmové skupiny.

Penalizace za nepravdivé informace víceméně neexistují – pro hledání pravdy ubylo prostoru. Američané tomuto fenoménu říkají „cancel culture“, když společnosti něco nevoní, prostě to „zruší“. Dříve docházelo k řešení konfliktů skrze soudní proces, kde muselo být prokázáno porušení zákona. Dnes stačí příspěvek na sociálních sítích. A to je samozřejmě obrovský problém.

Pokud společnost přestává fungovat v rámci zákonů a pravidel, které si skrze legislativní proces nastavila, a opírá se pouze o názory, které je stále těžší objektivně soudit, nedopadne to dobře.

Trump není můj prezident, Biden není můj prezident, média lžou, vaši autoritu nerespektuji, to vše jsou současné názory, které mohou skončit konfliktem mezi radikálními skupinami, které budou přesvědčeny, že pouze ony mají pravdu. S dalšími prezidentskými volbami za rohem se situace nejspíš ještě zhorší.

Autor je portfolio manažer J&T Investiční společnosti.