Zápisník Daniela Nováka: Škrcení hypoték

Zdroj: David Zima

SŽDC chystá rychlou trať do Mnichova. Dokončení české části je plánováno na rok 2025. Nejdříve ovšem bude třeba vykoupit pozemky, získat ekologické posudky a projít povolovacím martyriem. Takže kdo ví, jestli to s rychlotratí do Bavor nakonec nebude podobné jako s tou na pražské letiště: bude to taková trať, jakou ještě nikdo nikdy neviděl.

Šéfové velkých francouzských bank souhlasili, že v příštím roce zmrazí poplatky účtované domácnostem. Bankéři podpořili plán prezidenta Emmanuela Macrona na zastavení protestů v zemi. Prezident rovněž slíbil například daňové úlevy či zvýšení minimální mzdy. Dlažební kostky umějí kromě policistů rozhýbat i politiky.

Nejdostupnější nové byty v Česku jsou na Vysočině. Novostavba tam stojí zhruba sedminásobek tamního průměrného platu. Naopak v Praze je to dvakrát tolik. Za stejný nový byt vydá zájemce na Vysočině 2,5 milionu korun, zatímco v Praze skoro sedm milionů. Spočítali to developeři s využitím čísel ČSÚ. Takže si zajeďte do Pelhřimova, pěkně si to tam prohlédněte, ať víte, do čeho jdete.

Hypoteční trh zažil v posledních týdnech prudký propad. Na banky dopadla přísnější regulace uvalená ČNB. Dva ze tří žadatelů o hypotéku v současnosti neuspějí. Vzhledem k dalšímu vývoji realitního trhu ale možná ještě budou rádi, že hypotéky nedostali.