Uzavření Libeňského mostu vyvolalo chaos. Situaci má řešit i náhradní cyklodoprava

Uzavřený Libeňský most

Uzavřený Libeňský most Zdroj: Robert Klejch

Uzavřený Libeňský most
Uzavřený Libeňský most
Někteří lidé to vzali přes Libeňský most na koloběžce.
Někteří lidé to vzali přes Libeňský most na koloběžce.
5
Fotogalerie

Libeňský most, který se kvůli nutným opravám pátkem uzavřel pro řidiče, mohou využívat pouze cyklisté a chodci. Nespokojenosti Pražanů vyšla vstříc společnost, která přišla s originální nabídkou, jak most překonat. Nabízí zdarma půjčení kol.

Společnost Rekola po konzultaci s Technickou správou komunikací, Ropidem a městskými částmi spustila v pátek odpoledne na mostě náhradní cyklodopravu. "Kola budou k dispozici na koncích mostu a za přejetí mostu uživatelé nic nezaplatí, protože prvních 15 minut výpůjčky bude zdarma," informovala Magda Zicháčková ze společnosti Rekola.

Vjezd na most je zatarasen betonovými zábranami. Kromě obou konců mostu jsou také v části, kde je sjezd pro auta na Libeňský ostrov. Na něj se dostanou z Voctářovy ulice Štorchovou. Tady ale smějí buď sjet na most, nebo odjet Štorchovou zpět do Voctářovy. Na dopravní situaci dohlíží městská policie. Někteří řidiči se jich ptají, co se děje a kudy mají jet. Ke konfliktům podle strážníků prý zatím nedochází. Většina pěších se potom po mostě pohybuje po chodnících, přestože jsou jízdní pruhy uzavřeny.

Kromě řidičů jsou překvapeni i někteří cestující MHD. Na zastávkách tramvají jsou proto informátoři dopravního podniku. Pomáhají cestujícím najít nejvhodnější trasu MHD na Palmovku. Informátoři stojí i na zastávkách v Dělnické ulici směrem k mostu, kam už tramvaje nejezdí. Na zastávce tramvají Dělnická v Holešovicích pak někdo vyvěsil rukou psané "infocedule" přilepené na označník s jízdními řády.

Magistrát v souvislosti s uzavřením mostu zřídil zvláštní infolinku, na kterou podle mluvčího Prahy Víta Hofmana volají dva až tři lidé za hodinu. "Ráno si někteří řidiči stěžovali, že ještě nebylo dodělané značení, takže jsme požádali TSK, aby to napravili," uvedl mluvčí. Dopravní situace je podle něj jinak klidná.

Lidé píšou radnicím přes facebook nebo prostřednictvím e-mailů. V Praze 7 také volají pracovníkům radnice a někteří přímo radním městské části. "Zatím zvládáme odpovídat," uvedl Vokuš. Zároveň samy radnice zveřejňují průběžně informace na svých internetových stránkách a facebookových profilech.

Most má být uzavřen do odvolání. Nutná oprava má podle města trvat nejméně tři týdny, možná i déle. Uzavření znamená změny v MHD. Tramvaje 1 a 25 jedou z Vltavské odklonem přes Florenc a Křižíkovu na Palmovku. Linky 6 a 14 obslouží dolní část Holešovic. Částečně by měly být posíleny vybrané autobusové linky.

Libeňský most je dlouhodobě ve velmi špatném stavu. Město plánuje celkovou rekonstrukci, nyní čeká na vyjádření ministerstva kultury, které posuzuje památkovou ochranu. Vedení města sklidilo za situaci kritiku.