Zápisník Jany Havligerové: Politici milují pohádky

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) při rozhovoru pro Blesk

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) při rozhovoru pro Blesk Zdroj: Foto Blesk - Alexandr Malachovský

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) při rozhovoru pro Blesk
Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) jednal s premiérem Sobotkou o cenách mobilních datových služeb.
Václav Chaloupek
4
Fotogalerie

Česko má první konkrétní plán na vybudování supermoderní železnice. Nebudeme se dopravovat Hyperloopem ani jezdit na magnetickém polštáři jako třeba v Šanghaji, ale zemi by měly protnout vysokorychlostní tratě. Taky dobrý. Jen škoda že se toho dočkáme, až naprší a uschne.

Sociálnědemokratický ministr průmyslu Jan Mládek si může podat ruku s Matějem Stropnickým, předsedou Zelených. Mají dost podobné představy o tom, co je dobré pro občany Česka. Stropnický před časem prohlásil, že není normální, aby osmdesát procent českých občanů mohlo každý rok dosáhnout na leteckou dovolenou. Mládek pro změnu tvrdí, že roaming, tedy volání ze zahraničí, je jen pro elity. Také žije v jiném století.

Senátor Václav Chaloupek, více známý jako autor zvířecích večerníčků, chce natočit pohádky ze Senátu. Z politické scény jsme koneckonců na pohádky zvyklí, umělecké ztvárnění jim jistě neuškodí. A vzhledem k tomu, že v horní komoře parlamentu se zatím nemluví tak jadrně jako ve sněmovně, existuje naděje, že by se nová dílka mohla vysílat před dvaadvacátou hodinou.

Strana práv občanů, do března 2014 taktéž zemanovci, už má v podzimních parlamentních volbách zajištěného jednoho voliče. Hlas jí závazně slíbil čestný předseda strany prezident Miloš Zeman. Tak teď ještě oslovit pár desítek tisíc dalších a vstup do sněmovny je v kabeli.