Zápisník Jany Havligerové: Pražský hrad se činí

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: čtk

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Miloš Zeman
Miloš Zeman
Miloš Zeman
6
Fotogalerie

Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem TV Barrandov přiznal, že má radost, když naštve lidi. O minipivovarech řekl, že vaří kyselé pivo, a prohlásil: „Teď jsem naštval tolik lidí, bože, to mám radost.“ A dodal: „Já vždycky, když naštvu lidi, tak se zaraduju.“ 

Na paškál si vzal i české exportéry, ti podle něj díky oslabování koruny lenoší. Dodatek tentokrát zněl: „A teď jsem urazil další skupinu lidí. Dneska se mi daří.“ Myšleno v nadsázce, nebo vážně? Tipujeme padesát na padesát.

Návštěvníci Pražského hradu už při bezpečnostních kontrolách procházejí novými přístřešky. Oproti těm dosavadním jsou o něco prostornější, takže by při nepřízni počasí měly ochránit více policistů i kontrolovaných lidí. Tak to se tuzemští i zahraniční turisté stojící v dlouhých frontách určitě blahem přímo tetelí.

Na skok zavítáme na Slovensko. Tamní parlament schválil novelu ústavy, která umožňuje rušit amnestie. Teoreticky by tedy mělo být možné potrestat pachatele únosu syna bývalého prezidenta Michala Kováče, kterého v roce 1995, za vlády premiéra Mečiara, zavlekli do Rakouska. Novela dovoluje rušit jak amnestie, tak prezidentské milosti, pokud odporují principům demokratického a právního státu. Hádky a vzájemné osočování, které rozhodnutí slovenských poslanců a politiků předcházely, ovšem byly opravdu výživné. Ještěže v Česku žádná sporná amnestie nikdy vyhlášena nebyla.