Nebudu se bavit s Ovčáčkem, není k tomu důvod, řekl Drahoš

Jiří Drahoš, bývalý předseda Akademie věd, kandidát na prezidenta

Jiří Drahoš, bývalý předseda Akademie věd, kandidát na prezidenta Zdroj: ČTK

předseda Akademie věd Jiří Drahoš
Profesor Jiří Drahoš.
Šéf Akademie věd Jiří Drahoš by se mohl postavit Miloši Zemanovi v prezidentské volbě.
4
Fotogalerie

Uchazeč o prezidentský úřad Jiří Drahoš začne shánět 50 tisíc podpisů, o nominaci poslanců nebo senátorů usilovat nebude. Začal se vymezovat proti současné hlavě státu a jejím spolupracovníkům. Vládu s komunisty by jmenovat nechtěl. Za důležité označil ukotvení Česka v EU a v NATO.

Bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš, který v úterý potvrdil kandidaturu v prezidentské volbě, nebude komentovat výroky mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka. „Nevidím důvod, proč bych se měl bavit s panem Ovčáčkem. Jeho výroky na Twitteru nečtu,“ řekl.

Nebyl by ochoten se s ním sejít ani v televizní debatě, když se jich současný prezident Miloš Zeman nechce účastnit. „Pana Ovčáčka považuji za jednoho z deseti milionů občanů. Raději bych se setkal s někým, u koho by to mělo větší smysl. Nechci být kandidátem nějaké kavárny, hospody nebo anti-někoho,“ dodal.

Drahoš mluví o své kandidatuře a Ovčáčkovi

Video placeholde
Jiří Drahoš mluví o Jiřím Ovčáčkovi • Pavel Otto

Ovčáček na sociální síť napsal, že Drahoše nadšeně podporují média i politické strany. „Přímá volba prezidenta republiky bude o výběru mezi kandidátem občanů naší krásné země a kandidátem médií, který je umělým produktem PR,“ uvedl.

Čína a zabarikádovaný Hrad

Drahoš začal poodhalovat své politické názory. „Je pro mě nepřijatelné, aby český prezident říkal v Číně, že se tam jezdí učit, jak stabilizovat společnost,“ řekl v prvním rozhovoru po oznámení kandidatury pro časopis Reflex. Kritizuje nesmyslné vstupní kontroly a bariéry na Hradě. A měl by problém jmenovat vládu s KSČM.

Poznamenal, že prezidentství chápe jako službu občanům a funkci. Rád by v případě úspěchu prosazoval své celoživotní zásady, kterými jsou pravda a rozum. "Prezident by měl podporovat národní hrdost, ale ne nacionalismus. Nevím, proč bychom se měli před někým klanět," podotkl.

Drahoš řekl, že je zastáncem vymezení pravomocí a povinností prezidenta ústavou, které by měl prezident ve své funkci respektovat. Slíbil, že pokud by byl zvolen, nebude "napínat gumu paragrafů".

Jako prezident by chtěl být Drahoš apolitickým svorníkem společnosti, slíbil, že nebude podporovat žádnou politickou stranu. Za důležité označil ukotvení Česka v Evropě a v NATO. Na kampaň chce sehnat peníze od běžných podporovatelů i od větších firem, v pondělí si zřídil transparentní účet.

Podoba kampaně se chystá

Přesnou podobu své kampaně chce Drahoš, který před týdnem skončil ve funkci předsedy Akademie věd ČR, teprve se svým týmem nachystat. Má v plánu vést kontaktní kampaň, její začátek nechce zbytečně odkládat.

Kandidát na funkci prezidenta potřebuje sehnat 50 tisíc podpisů občanů nebo podporu deseti senátorů či 20 poslanců. Drahoš řekl, že chce jít cestou sběru podpisů, i když si myslí, že by parlamentní podporu mohl získat.