Zápisník Michala Šenka: O užitečnosti potu

Lufthansa, ilustrační foto

Lufthansa, ilustrační foto Zdroj: ČTK

Lufthansa, ilustrační foto
Robotická protéza, ilustrační foto
Robotická ruka z lega, ilustrační foto
Robotická ruka z lega, ilustrační foto
5
Fotogalerie

Je teplo, tepleji než jindy touto dobou. A situaci vnímají i roboti. Začali být solidární s lidmi a začali se potit. Vědci z americké Cornell University a Italského technologického institutu vyvinuli robotickou ruku, která při přehřátí začne vylučovat skrze póry umělé kůže kapičky „potu“. Nabízí se otázka: budou roboti také používat antiperspirant?

Nedávno skončená výstava materiálů pro oděvní průmysl budoucnosti v Londýně vynesla na světlo nezvyklou technologii designérky Alice Pottsové založenou na skutečném lidském potu. Na existenci bot z konopí či veganskou „kůži“ z řady materiálů od banánových slupek přes ananasové listy po kaktusové stonky jsme si už zvykli. Ale krystaly potu jako materiál pro módní boty?

Krystalky potu jsou jistě krásným příkladem recyklace. A na snížení ekologické stopy chtějí pracovat mnozí. Velké břemeno leží v tomto směru na aerolinkách. Slibné řešení v podobě alternativy leteckého paliva přináší univerzita v Brémách. Stačí údajně obyčejná voda, z níž se izoluje vodík a kyslík. Inovaci chce brzy začít testovat Lufthansa. Uhlíkové neutralitě v letecké dopravě zdar.