Zápisník Pavla Otta: Jenom idiot

plk. Mgr. Robert ŠLACHTA, ředitel ÚOOZ SKPV.

plk. Mgr. Robert ŠLACHTA, ředitel ÚOOZ SKPV.

Po exministrovi vnitra za ODS Ivanu Langerovi potvrdil i jeho nástupce za socialisty Martin Pecina, že bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta navrhoval sloučení své jednotky s protikorupční policií.

Co se od té doby stalo tak zásadního, že otočil a rozpoutal letos před prázdninami kolem fúze hysterické divadlo? To Šlachta příliš věrohodně nevysvětlil. Nezbývá tedy než se spokojit s mnohokrát citovaným výrokem prezidenta Miloše Zemana, že jenom idiot nemění své názory. Faktem ovšem je, že změna názoru u tak exaktní záležitosti, jako je reorganizace policie, by měla být podložena nějakými fakty. Tedy nejedná-li se o účelovou a oportunistickou změnu názoru.


 
Politická scéna je plně zaměstnána kauzou dalajlama. Osočení lidoveckého ministra kultury Daniela Hermana šéfy rezortů zahraničí a vnitra, že porušil gentlemanskou dohodu členů vlády a neměl se s tibetským duchovním oficiálně setkat, odmítli předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek a také exministryně pro místní rozvoj Věra Jourová z hnutí ANO.Uskupení Andreje Babiše správně chápe, že postavit se na stranu rozhořčeného davu mu přinese body. Skoro to vypadá, že hlava státu, která měla Hermana údajně vydírat, posloužila Babišovi jako užitečný idiot. Možná jde o mstu za to, že Zeman nepodpořil babišovce v boji proti policejní reorganizaci. Každopádně na koni je opět majitel Agrofertu.