Zápisník Pavla Otta: Pirátské panenství

Ivan Bartoš, Piráti

Ivan Bartoš, Piráti Zdroj: Vacková Anna

Odborový předák Josef Středula, který v sobě skrývá nemalý politický talent, se rozházet nenechá.

Když ho premiér Andrej Babiš nařkl, že chce, aby nikdo nepracoval a všichni brali prachy, řekl, že šéf ANO byl asi rozrušený. „A s někým si mě spletl,“ podotkl Středula. Utahovat si z Babiše, který smyslem pro humor dvakrát neoplývá, je způsob, jak ho vytočit k nepříčetnosti. Středula se ale ještě musí učit. Mistrem v tomto oboru zůstává Miroslav Kalousek.

Na novodobé husity si v předvolební Praze hrají Piráti, jsou téměř proti všem. U jednoho vadí trestní kauza, u dalšího mnoho funkcí. Zkrátka nikdo není dost dobrý na to, aby s ním partaj vlezla do koaliční postele a přišla o své panenství, které dává na odiv. Možná by to chtělo méně nabubřelosti. Anebo jde Pirátům o to, aby nadále zůstali v opozici. Pravda, je to jednodušší. Ale proč takovou stranu volit?

Sněmovní bezpečnostní výbor řeší, jak více zabezpečit malostranské paláce, kde jednají zákonodárci. Chce předejít demonstracím, jako byla ta červencová při hlasování o důvěře vládě, kdy se lidé dostali do Sněmovní ulice. Jistě, házení plastových lahví bylo za hranou. Na druhé straně se před sněmovnou čas od času demonstruje už třicet let a zatím to nikomu nevadilo. Nové pořádky, v nichž se k moci znovu dostali komunisté, ale žádají patrně kvůli všeobecnému blahu hlavně pořádek a bezpečí.