Zápisník Michala Tomeše: My a ti druzí

Uprchlíci

Uprchlíci Zdroj: ctk/ap

Víkendovou debatu na internetu a sociálních sítích rozhodně ovládli sirotci. Respektive padesátka syrských sirotků, které odmítl přijmout Andrej Babiš. A s ním masivní armáda virtuálních diskutérů, kterým při vidině příchodu malých muslimů bez střechy nad hlavou začaly vstávat vlasy hrůzou.

Argumenty o tom, že by se děti měly vychovávat v místě, kde jsou zvyklé vyrůstat, jinak do Evropy přivedou celé své rodiny, působí u pětiletých capartů, kteří v životě nezažili nic jiného než válku, skutečně tragikomicky. Sir Nicholas Winton se musí obracet v hrobě.

Rozdělená společnost nepůsobí zmatek pouze v Česku. Londýnský starosta Sadiq Khan o víkendu řekl, že si přeje nové referendum o vystoupení Británie z Evropské unie. Khanova snaha je pochopitelná, přece jen řídí město, jež je tahounem evropské ekonomiky a na které brexit dopadne nejvíce. Bohužel takto demokracie nefunguje a Khan to jistě ví. Místo podobných velkolepých prohlášení by se mohli britští politici spíše zaměřit na to, jak zajistit oboustranně výhodné dohody o vystoupení z EU.

Spojené království přitom rozděluje ještě jedna kauza. I když o nějakém rozdělování společnosti již v kauze Skripalových asi nemůže být řeč. Rusové jsou kvůli odhalení dvou „turistů“, které Britové označili za strůjce atentátu, terčem posměchu – například proto, že Petrov s Boširovem do roku 2009 úředně vůbec neexistovali.