Zápisník Tomáše Stingla: Škodovka a chcíplé kozy

Výroba Škody Fabia R5.

Výroba Škody Fabia R5. Zdroj: AutoRevue

Škoda Auto
Výroba Škody Fabia R5.
Výroba Škody Fabia R5.
Výroba Škody Fabia R5.
Nová tvář prodejny vozů automobilky Škoda Auto
9
Fotogalerie

Největší tuzemská automobilka nabídla tento týden pestrý výběr. Užil si milovník dobrých zpráv i ten, koho naopak potěšila sousedova chcíplá koza. Škoda Auto se nejdříve pochlubila rekordem, když s 81 tisíci prodeji zažila nejlepší únor v historii. Zpráva se neohřála ani pár minut na zpravodajských serverech, když přišla jiná novinka. V Rusku musí být svoláno do servisu 43 tisíc škodovek kvůli chybě v řídicím programu převodovky. Podle smrště reakcí v internetových diskuzích je v Česku podstatně víc milovníků té chcíplé kozy než cizího úspěchu.

I ze statistiky prodejů Škody v jednotlivých zemích se dá ušít optimistická zpráva stejně tak jako další fetiš pro škarohlídy. V Číně jí v únoru propadly prodeje skoro o devatenáct procent, zato v Indii rostly o 13 procent. A to je důležitý obrat. Indie byla dlouho jediným bolavým místem Škody. Firma hledala recept na cenovou dostupnost pro střední třídu a udržení si rentability. Nyní dokonce uvažuje s místní značkou Tata Motors o společném vývoji levného lidového vozítka.

A do třetice na výběr: Škoda ohlásila za loňský rok růst zisku na 32,5 miliardy korun a tržeb na 370 miliard. Alternativní zpráva pro ty zlomyslnější přišla rychle. Už i v Česku se objevila žaloba od lidí, kteří chtějí z koncernu Volkswagen vymoci odškodnění kvůli programu, který zkresloval výsledky emisních testů.

Video placeholde
Škoda Auto na autosalonu Ženeva 2017 • auto.cz