Zápisník Zdeňka Pečeného: Sazby na nule nebudou věčně

Pláž u Kaspického moře.

Pláž u Kaspického moře. Zdroj: E15 - Sasa Blau

Smiřte se s tím, že úrokové sazby nebudou na nule do konce našich životů. Evropské finanční centrum Londýn nemluví o ničem jiném než o tom, že britská centrální banka možná začne zvyšovat základní úrokovou sazbu ještě před Vánocemi. Budeme si na tu představu muset zvyknout. Centrální banka začala úroky osekávat před více než pěti lety, kdy to vypadalo, že balancujeme na hraně ekonomické propasti.

Nyní ale rostou ceny nemovitostí (už i těch českých) a akciové trhy (kromě toho českého) dosahují rekordních hodnot. Ekonomiky, v tomto případě hlavně ta britská, začínají pomalu růst. A možná už se posune i ta naše. Zatím se tady v srdíčku Evropy můžeme těšit z toho, že máme za vyspělými ekonomikami zhruba dva roky zpoždění, takže si nulových sazeb ještě chvíli „užijeme“.

Rozhoduje cena. Ano, bylo to další šokující zjištění průzkumů na téma Češi a dovolená. První došel k závěru, že Češi nejčastěji míří do Chorvatska, druhý zjistil, že je pro Čechy při výběru dovolené hlavní cena. Nechtějme ani vědět, kolik takové „studie“ stojí peněz. Celých 43 procent dovolenkářů prý pořídí zahraniční dovolenou pod deset tisíc korun. Klobouk dolů. Asi „tříhvězda“ s výhledem na tureckou skládku odpadků? Hlavně aby to bylo – jak Češi po svém říkají – „ól exklůzíf“.

Utratit na dovolené něco více, než se zaplatilo už před odjezdem, není v módě. Jestli by pak ale nebylo lepší si takovou noční můru odpustit a ty peníze utratit tak, aby podpořily skomírající českou ekonomiku?