Žena polévající mužské rozkroky bělidlem jako ukázka ruské propagandy

Vladimír Putin v ruské státní televizi Russia Today

Vladimír Putin v ruské státní televizi Russia Today Zdroj: Kremlin.ru

Válka na Ukrajině: Zpustošené město v doněcké oblasti (13. 3. 2022)
Válka na Ukrajině: Zpustošené město v doněcké oblasti (13. 3. 2022)
Válka na Ukrajině: Zpustošené město v doněcké oblasti (13. 3. 2022)
4
Fotogalerie

Cílem ruské propagandy není, aby jí lidé uvěřili. Cílem je, aby nad vším znechuceně mávli rukou a řekli si, že lžou všichni a pravda není na ničí straně.

Možná si pamatujete na video, které před několika lety obletělo světové sociální sítě. Byla na něm modelka-feministka, bojovnice proti tzv. meanspreadingu, což je roztahování nohou v MHD. Takové chování jednak zabírá příliš mnoho místa na sedačkách a jednak je arogantní k ženám, protože muž tím prezentuje svoje sexuální partie.

Tato žena se rozhodla proti onomu neomalenému chování bojovat. O jejích aktivitách přinesly zprávu všemožné české servery, takže například Frekvence 1 informovala: „Ženě se nelíbí, že se chlapi roztahují v MHD. Polévá jim rozkrok bělidlem!“

Proč Rusko rozpoutalo násilnou invazi na Ukrajině?

Video placeholde
• Videohub

K článku bylo přiloženo video, na kterém skutečně mladá žena chrstla několika mužům bělidlo do rozkroku a tím je vytrestala. Zpráva byla hojně sdílena na Facebooku a pochopitelně doprovázena rozhořčením – bělidlo je přece žíravina a lít tohle někomu na citlivé partie je přes čáru, odmyslíme-li si, že šokující je už polévat v MHD kohokoli čímkoli.

Russia Today v pozadí

Teprve poté, co zpráva už po sítích proběhla, dal si někdo práci zjistit, co to je za ženu a kde video vzniklo. A, světe, div se, vystopoval jeho původ až k ruské státní propagandistické stanici RT, což znamená Russia Today. Všechny scénky s poléváním mužů byly samozřejmě sehrané.

Umně spletená lež s polopravdou splnila svůj účel – znechucení čtenáři a diváci si řekli, že Západ už je totálně zkažený, když tam feministky provádějí takové věci. A řešení? No pochopitelně ruská tradiční kultura, kde žena má své místo a nedělá podobné výstřelky.

Všimněme si, že jsem nenapsal pouze „lež“, ale též „polopravda“. Mužský zlozvyk roztahovat při sezení v prostředcích veřejné dopravy nohy je totiž skutečně zakázaný například při cestování Madridem, v New Yorku či Seattlu. Cílem iniciativy je upozornit lidi na to, aby se zbavili zlozvyku, který je mnoha přísedícím nepříjemný.

Západ jako zkažené místo

V madridské MHD tak skutečně už od roku 2017 naleznete vývěsku, za kterou stojí dopravní podnik spolu s madridskou radnicí a španělskou organizací obhajující ženská práva Microrrelatos Feministas collective. Ta ukazuje sobecky sedící červenou postavu muže s roztaženýma nohama, jak blokuje vedlejší sedačku. Bělidlem tam samozřejmě muže nikdo nepolévá.

Neboť tak propaganda funguje nejlépe. Našlo se několik fotek Ukrajinců, kteří hajlují? Pojďme je vzít a tvrdit, že Ukrajina je plná fašistů. Žádá newyorská podzemka muže, aby se neroztahovali? Pojďme tvrdit, že je tam ženy polévají žíravinou. Běžní lidé v Rusku tak mají pocit, že Západ je opravdu zkažené místo. A že ruští vojáci bojují za svatou věc.