A jako audit Martiny Štegové: Proč být auditorem

KPMG

KPMG Zdroj: profimedia.cz

Mám náctiletá dvojčata, a tak už s nimi čas od času přijde řeč na výběr vysoké školy a budoucí povolání. Snažím se lobbovat za ekonomický směr, a tudíž i profesi auditora, kterou dělám přes dvacet let, ale setkává se to spíše s vlažnou reakcí typu „Audit? Taková blbost!“ Kluci více pošilhávají po novinařině. Těžká konkurence, ale výzvu přijímám.

Milí synové, povím vám o tom, proč být auditorem je vlastně skoro stejné jako být novinářem. Nevěříte? Tady jsou tři důvody:

Ve své práci se setkáváte s mnoha úspěšnými lidmi. S lidmi, kteří jsou důležití pro chod velké firmy, fungování daného odvětví nebo i celého státu. Vyslechnete si fascinující podnikatelské příběhy. Jelikož každý člověk je jiný, naučíte se naladit na správnou komunikační notu, rozvinete schopnost empatie a adaptace na nejrůznější prostředí.

Uděláte spoustu zajímavých rozhovorů – jenom je nebudete nikde publikovat. Naučíte se dodržovat vysoký standard, pokud jde o exaktní práci s fakty, daty a čísly. „Má dáti – dal“ je neúprosná hra, která vždy musí vyjít přesně. Naučíte se dávat data do souvislostí. Pochopíte podstatu účetnictví, což je základ úspěšné firmy. Třeba vám to pomůže, až jednou budete rozjíždět tu vlastní.

Nezakrníte. Témata se neustále mění, stále se musíte něco učit a musíte se to učit rychle. Tahle práce vás nenechá jen tak sedět a bloumat. Jednou pojedete do obrovské chemičky, jindy budete pracovat pro módní značku nebo třeba v pivovaru. Vedle oborové rozmanitosti vás čeká i rozmanitost mezinárodní; díky spolupráci s kolegy z celého světa se zdokonalíte v cizích jazycích. Pochopíte, jak fungují různé průmyslové sektory a možná v některém z nich později zakotvíte jako finanční ředitelé.

A do novin můžete klidně psát, i když nejste novináři – jako teď já. Ať už si vyberete jakoukoli práci, přeji vám, aby vás těšila a naplňovala.

Autorka je partnerkou společnosti KPMG ČR