Akcie, měny & názory Jana Vejmělka: Ekonomické zpomalení

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: Foto: Profimedia.cz, Reuters

Brexit
Brexit
Brexit
4
Fotogalerie

S blížícím se koncem loňského roku jsme v mediálním prostoru zaznamenávali stále více chmurnějších předpovědí, jak se letos bude českému hospodářství dařit. Je jasné, že rizika z vnějšího prostředí zůstávají opravdu vysoká, ale nejinak tomu bylo i před rokem. 

Čelili jsme vyhrocené situaci na jihokorejském poloostrově, Trump se chystal k rozpoutání obchodních válek, v Evropě jsme se těšili na italské volby či vyjednávání o brexitu, báli jsme se výraznějších turbulencí na finančních trzích. Mnoho z těchto rizik se do určité míry naplnilo, přesto o ekonomické či globální krizi opravdu hovořit nemůžeme. Naopak, globální ekonomika rostla v roce 2018 v podstatě stejným tempem jako rok předtím.

A co rok letošní? Ano, opět budeme čelit rizikům, s mnoha z těch loňských se budeme potýkat i letos. Již v podstatě za pár dní může být jasno, zda uvidíme tvrdý brexit. I letošek bude ve znamení pokračujících obchodních válek, možná že již v lednu ale prezidenti USA a Číny po loňském budování příkopů přistoupí na oboustranně výhodnější řešení. To je totiž v zájmu obou zemí.

Těžko ve světle uvedených rizik očekávat, že si letos globální ekonomika polepší. Do finanční či ekonomické krize ale máme hodně daleko a nestrašme jimi. Že ve světě a potažmo i u nás uvidíme zpomalení hospodářského růstu, je ale zřejmé.

Autor je hlavním ekonomem Komerční banky