Akcie, měny & názory Jaroslava Bukovského: Akcie sociální sítě opět v růstu

Facebook

Facebook Zdroj: profimedia.cz

Osm procent nahoru, anebo také 36 miliard dolarů zisků pro akcionáře, a to během pouhých dvanácti obchodních dnů. Bez zmínky o akciovém tickeru vypadá záležitost jako očividná burzovní love story. Poté co klíčovou proměnnou příběhu obsadí slovo Facebook, naběhne i na čele největších sázkařů vráska pochybnosti. Vždyť mají fatální průšvih!

Jak to tak v akciovém světě bývá, může a nemusí to být pravda. Trh si ostatně ani nehodlal připustit, že by problém Facebooku měl být až tak velký, jak se teď zdá. Osmnáct procent, o která Zuckerbergovo „sociální“ impérium kvůli kauze na trzích přišlo, totiž firma ztratila během burzovními měřítky nekonečně dlouhých sedmi dnů.

Řada velkých investorů tudíž hodně dlouho mudrovala nad tím, jestli akcie i přes nastalý problém opravdu stojí za prodej. Během dvanácti dnů následujících od cenového dna Facebooku smazaly jeho akcie zhruba třetinu toho, co předtím kvůli kauze ztratily. Návrat na původní kurz by znamenal další, téměř třináctiprocentní růst ceny akcie.

V předvečer „zážehu“ kauzy byl přitom Facebook na burze jen o osm dolarů pod svým historickým maximem, kterého dosáhl na počátku letošního ledna, byznysu firmy tedy burziáni docela věřili. Tahle bigname akcie se ještě na Wall Street postará o pořádnou show.