Akcie, měny & názory Jaroslava Bukovského: Čas na to si zapálit

Marihuana

Marihuana Zdroj: profimedia

Marihuana
2
Fotogalerie

Jestli na burzách poslední dobou něco smrdí, tak je to tráva. Nikoli snad primárně kvůli tomu, že by si makléři kvůli nejistým vyhlídkám připalovali častěji. Důvod je snad až v příliš vysokých sázkách na snad až příliš malé věci.

Tak třeba Kanada. Země, která možná dala světu hokej a javorový sirup, ale nebyla nikdy nějak extra nakloněna masové konzumaci konopí, jakožto převládajícímu způsobu, kterak trávit volný čas. Přesto tato země, která před méně jak rokem odsouhlasila rekreační využití marijuany, posloužila jako rozbuška jedné nedávné burzovní růstové story.

Akcie tamní konopné firmy Aurora Cannabis poskočily za poslední týden takřka o čtvrtinu. Stalo se tak poté, co firma angažovala jako svého poradce veterána branže aktivistických investorů, Nelsona Peltze. Ten nasměroval nedávno své peníze i do akcií firem, jako jsou Procter & Gamble či General Electric.

Konopí se stává dočasným miláčkem Wall Street. Byznys v průměru vydělal akcionářům jen za letošní rok takřka polovinu, a co víc, všímají si jej investorští zlatokopci. Podle jednoho ze známých analytiků z Wall Street je pro investory konopný byznys stejně velkým soustem, jako byla svého času sázka na takzvané akcie dot. com. Zda budou obdobně velkým soustem i v sestupné fázi trhu, analytici pochopitelně neuvádějí.