Akcie, měny & názory Jaroslava Bukovského: Módní gap

GAP

GAP Zdroj: Profimedia

Vývoj akcií Gapu (cena v dolarech)
2
Fotogalerie

Vzhled spořádaného, sportovně nadaného studenta americké univerzity, zhruba takovou hodnotu získá zákazník spolu s mikinou nebo košilí americké značky Gap. Model, který spolehlivě táhl mladé do obchodů už bezmála padesát let a který se mezitím stihl stát ikonou americké módy, se zadrhl.

„Nudí mě jejich oblečení, jejich reklamy a dokonce i jejich figuríny ve výlohách, navíc je to předražené,“ nechala se na sociální síti slyšet třiatřicetiletá Newyorčanka, jejíž názor symbolizuje i vývoj prodejů firmy, a potažmo akcií Gapu na burze. Totiž trend od desíti k pěti.

Bohatá Amerika ekonomicky roste a jen výjimky stojí stranou. Jednou z nich je právě Gap, jehož prodeje letos klesly o pět procent. Po čem šíleli dnešní sedmdesátníci a co se během generací měnilo jen opatrně, netáhne. Po nelichotivé zprávě o prodejích začali hromadně svlékat mikiny Gapu a házet je na parket i burziáni.

Akcie americké módní superklasiky se tak během pár chvil propadly o deset procent, a burzovní hodnota Gapu šla dolů o bezmála miliardu dolarů. Nutno dodat, že pohled na pětiletý graf akcií Gapu nabízející čtvrtinový propad nesvědčí o tom, že by američtí teenageři kvůli značce nemohli v noci spát. Spíše ucedí jen tři nelichotivé hlásky, něco jako OMG. Vývoj akcií Gapu (cena v dolarech)Vývoj akcií Gapu (cena v dolarech)|E15