Akcie, měny & názory Jaroslava Bukovského: US Tramp story

Wall Street

Wall Street Zdroj: profimedia

Vývoj ceny akcií Camping World Holdings od počátku obchodování na burze (v dolarech)
2
Fotogalerie

Co Američan, to tramp. Ne, nehledejte v tom žádnou slovní hříčku. Faktem je, že když se v říjnu roku 2016 na Wall Street objevily zálesácké akcie amerických trempíků jménem Camping World Holdings, vzbudily docela značný povyk. Kravaťáci z parketu si mezi sebou posměšně šuškali „o těch maskáčích,“ co na ulici s velkým U ještě nikdy neviděli. 

Ale přepočítali se, na Wall Street se naopak velmi brzy rozhořely táborové ohně a burziáni sborově, a hlavně od srdce zapěli: Ooo, McDonald, ten si žil… Jak trampové konečně k materiálnímu štěstí přišli, tak komplikovaně by se dal nazvat podzim roku 2016, během něhož každý milovník kotlíku a celty mohl na akciích firmy, která se zaměřuje mimo jiné na prodej a servis speciálních kempovacích vozů, vydělat půlku svého vkladu.

A to měla být teprve předehra. Zatímco se tehdy počátkem října obchodovala tábornická akcie za dvacet dolarů, koncem loňska to už bylo za 44. Nazvat rok 2017 rokem trampa by tak nebylo vůbec od věci. Jediný problém je letošek, ten se prostě nedaří a oheň uhasíná.

Od ledna propadla akcie o šedesát procent, což možná dělá dobrou reklamu americkým čtyřhvězdičkovým hotelům a dokazuje to fenomén stárnoucí a zpohodlňující se populace, buřtařům se to ale zatraceně nehodí. Minimálně analytici si buřty dál vesele napichují na klacek, americký camping prý dál poroste. No jen jestli.