Akcie, měny & názory Michala Skořepy: Dotace versus úvěry

Množí se stížnosti, že nynější vládní pomoc firmám drží při životě neperspektivní zombie firmy.

Množí se stížnosti, že nynější vládní pomoc firmám drží při životě neperspektivní zombie firmy. Zdroj: Profimedia

Množí se stížnosti, že nynější vládní pomoc firmám drží při životě neperspektivní subjekty. Jak se takové nežádoucí „zombifikaci“ české ekonomiky vyhnout?

Především: hodnotit (ne)perspektivnost daného podnikání by neměl státní úředník. Motivaci provést toto hodnocení racionálně by měl mít samotný příjemce státní pomoci – nejlépe tím, že sám ponese část nákladů na pokračování svého podnikání po dobu trvání krize. Touto jeho spoluúčastí prokáže přesvědčení, že jeho podnik ziskovou budoucnost má.

Pomoc se spoluúčastí příjemce může mít podobu státní dotace na přežití firmy, přičemž vlastník firmy průběžně hradí část nákladů tohoto přežití ze svého. Tak je tomu například u náhrad mezd zaměstnanců v programu Antivirus. Nebo může jít o vládou nějak zvýhodněný úvěr; v tomto případě má spoluúčast podobu budoucího splácení tohoto úvěru.

Přímé dotace se spoluúčastí příjemců znamenají finanční zátěž pro stát i příjemce hned teď, kdežto zvýhodněné úvěry odsouvají tyto náklady do budoucna. Úvěry tedy pro obě strany znamenají lepší cash flow.

Může se zdát, že přechod na úvěry jen alibisticky odsouvá řešení problému zombie firem do budoucna. Klíčové je zde správné nastavení parametrů tak, aby využití záručních schémat vycházelo ve firemních kalkulacích jako celkově rentabilní pro skutečně perspektivní obory, a naopak nerentabilní pro ty ostatní.

Pokud budou parametry zaručených úvěrů nastaveny takto racionálně, a příjemcům nynější přímé pomoci se přesto bude zdát, že jsou pro ně méně výhodné než dosavadní přímá podpora, bude to znamenat, že tato přímá podpora byla nastavena příliš štědře a že skutečně možná pomáhá zombifikaci příslušných odvětví.

Výhodou úvěrové pomoci je skutečnost, že do hry je vtažen další aktér, a to banka poskytující daný garantovaný úvěr. Ta může se střízlivým zvážením vyhlídek podnikání v daném oboru žadateli výrazně pomoci.

Autor je ekonom České spořitelny.