Akcie, měny & názory Vladana Gallistla: Černý čtvrtek Facebooku

Facebook

Facebook Zdroj: profimedia.cz

Největší sociální síť světa Facebook zažila minulý týden skutečně ošklivý čtvrtek. Tržní hodnota společnosti se během obchodování snížila o rekordních zhruba 120 miliard dolarů, když se akcie společnosti zřítily o bezmála devatenáct procent. Jde o největší propad tržní kapitalizace v historii USA, který ukázal, že ani Facebook není nedotknutelnou společností, které všechno projde. Jmění zakladatele firmy Marka Zuckerberga se pak propadlo o téměř šestnáct miliard dolarů.

Investoři přitom dosud tolerovali firmě prakticky vše. Neublížil jí dokonce ani skandál se zneužitím dat o uživatelích sociální sítě v amerických prezidentských volbách. Jednalo se přitom o data padesáti milionů uživatelů, jež získala analytická firma Cambridge Analytica, která je použila ve volební kampani ve prospěch amerického prezidenta Donalda Trumpa. Akcie FacebookuAkcie Facebooku|E15

Čtvrteční propad tak ukázal, že investoři jsou ochotní tolerovat záplavu negativních novinových titulků, ale ne špatná čísla. Důvodem jejich zklamání byly zveřejněné výsledky firmy a prohlášení finančního ředitele Facebooku Davida Wehnera o prudkém zpomalení růstu příjmů ve druhé polovině letošního roku, což vyvolalo obavy o budoucí zisky společnosti.

Růst příjmů se však zpomalí nejen kvůli investicím do nových produktů a bezpečnosti, ale i kvůli ztrátě uživatelů. Tu vyvolal větší důraz úřadů na ochranu dat zákazníků. V Evropě tak kvůli nové směrnici (GDPR) firma přišla o milion aktivních uživatelů. Akcie FacebookuAkcie Facebooku|E15

Přestože Facebook v jednom dni draze zaplatil za všechny své hříchy z minulosti, může kvůli investicím do své platformy vyjít ze všech potíží ještě silnější. Už v minulosti totiž firma dokázala, že umí reagovat na měnící se podmínky v byznysu a úspěšně vydělávat na obří síti.