Akcie, měny & názory Vladana Gallistla: V hlavní roli cla. A Trump

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: Reuters

Světové burzy v minulém týdnu zažily jízdu jako na horské dráze. Důvodem byly obavy z obchodní války mezi USA a Čínou, které během týdne ještě eskalovaly, když obě země zveřejnily seznamy zboží o hodnotě padesáti miliard dolarů, na něž uvalí cla. 

Vše se vystupňovalo v pátek, kdy Trump prohlásil, že uvalí cla na čínské zboží o objemu dalších sto miliard. Výsledkem bylo, že americké burzy v pátek ztratily přes dvě procenta. Evidentně ale může být ještě hůř, protože Trump už na obchodní válku připravuje investory. „Neříkal jsem, že zde nebude trochu bolesti, ale trh vzrostl o 40 až 42 procent, takže můžeme o trochu z toho přijít,“ uvedl k roztržce Trump v pořadu Bernie & Sid na rádiové stanici 77 WABC. Z dlouhodobého hlediska na tom ale podle něj Spojené státy vydělají.

Od zvolení Trumpa skutečně posílila americká burza podle indexu Dow Jones o 44 procent a stejný výkon předvedl trh Nasdaq, kde se obchodují zejména technologické společnosti. Rostly kvůli oznámeným daňovým změnám a slibovaným vládním výdajům.

Nyní tak mohou burzy opět klesnout. A to dramaticky, protože Trump má jasný postoj k obchodní politice USA. „Když si poslechnete všechna prohlášení Trumpa od 80. let, tak jedna věc je zcela konzistentní. Nenávidí obchodní deficit,“ uvedl britský ekonom Sony Kapoor. Obchodní válka se tak může snadno rozhořet, o čemž je přesvědčen i ekonom Nouriel Roubini. Horská jízda akcií v minulém týdnu se tak snadno může proměnit v pořádný sešup dolů, zvláště když se přihlédne k tomu, jak jsou ceny akcií, ale i realit či dluhopisů stále přehřáté.