Vítek vyinkasoval od CPI čtyři miliardy

Radovan Vítek

Radovan Vítek Zdroj: profimedia.cz

Na začátku března rozhodli akcionáři CPI Property Group o zpětném odkupu akcií. Časově omezená nabídka pak zněla 0,20 eura za akcii. Využil ji však pouze Radovan Vítek, největší akcionář CPI Property Group, který za téměř 725 milionů akcií CPI PG vyinkasoval zhruba 145 milionů eur, tedy zhruba 3,7 miliardy. „Představuje to podíl na akciovém kapitálu a hlasovacích právech ve výši 7,64 procenta, který vlastní přímo společnost,“ uvádí čerstvě zveřejněná výroční zpráva skupiny. 

Ostatní akcionáři na nabídku nezareagovali. Nabízená cena byla totiž výrazně pod cenou na frankfurtské burze, kde se CPI PG v březnu obchodovala okolo 0,65 eura. S akciemi se ovšem obchoduje naprosto minimálně. Vítkova skupina na otázky redakce E15 ohledně ceny a časového omezení nabídky neodpověděla.

V rámci programu na zpětný odkup chce CPI PG vykoupit až jednu miliardu vlastních akcií, přičemž hodlá zaplatit za jednu akcii cenu v rozpětí jednoho eurocentu až po pět eur. Akcie chce nakupovat v příštích pěti letech. Již v minulosti Vítek využil program na zpětný odkup akcií. Před třemi lety od něj CPI PG vykoupila 550,7 milionu vlastních akcií za 341,5 milionu eur, což v té době představovalo sumu 9,3 miliardy korun.

Za jednu akcii tehdy firma zaplatila přibližně 0,62 eura. Zpětné odkupy akcií v posledních letech provedla celá řada tuzemských firem. Šlo například o nápojovou skupinu Kofola a telekomunikační společnost O2. A zpětný odkup využil před čtyřmi lety i nejbohatší Čech Petr Kellner. V prosinci 2014 od něj získala PPF Group 1,5 procenta akcií a zaplatila za ně 109 milionů eur.

Na českém trhu se však zpětné odkupy využívají málo ve srovnání se zahraničím. „Ve světě je to nyní docela populární, zejména v USA,“ uvedl Aleš Prandstetter, šéf analýz ČSOB Asset Management.

Vítek tvrdě zatlačil na Švýcary

• O tom, že Radovan Vítek je tvrdý byznysmen, se na vlastní kůži nedávno přesvědčili radní ve švýcarském lyžařském centru Crans-Montana, kde má mimochodem Vítek trvalé bydliště. Kvůli sporům o dotaci ve výši 800 tisíc franků (zhruba 17 milionů korun) zastavil na tři dny vleky, které vlastní.
• O lyžování na závěr sezóny si tak návštěvníci střediska mohli nechat jen zdát. „Katastrofa. Nerozumíme tomu. Neměli to dělat na úkor turistů,“ zprostředkoval jejich reakce švýcarský server Blick.
• Tvrdý postup se však Vítkovi vyplatil. „Hájili jsme naše oprávněné zájmy a jsme rádi, že se nyní podařilo zástupce obcí v regionu Crans-Montana dostat k jednacímu stolu a dosáhnout dohody,“ uvedl mluvčí CPI Property Group Jan Burian bez bližších detailů.