Bakala se připojuje k Babišovi: Dělat byznys v Česku je téměř nemožné

Zdeněk Bakala

Zdeněk Bakala Zdroj: E15

K protikorupční rétorice Andreje Babiše se přidal další z nejbohatších Čechů - Zdeněk Bakala. Pro vlivný britský deník Financial Times (FT) prohlásil, že v Česku se uplácí ve velkém a nedá se zde téměř podnikat.

„Aktivity v Česku omezujeme. Jedním z důvodů pro to je, že dělat byznys je tu už téměř nemožné,“ řekl deníku Bakala, spolumajitel investiční skupiny BXR s aktivy přes 6 miliard dolarů.

Bakala zmiňuje osobní zkušenosti s žádostmi o úplatek. „Kvůli všemu – ať jde o stavební povolení nebo nějaké regulační záležitosti – se dostáváte do styku s různými lidmi, kteří požadují peníze,“ uvádí v FT Bakala.

List si všímá dalšího odchodu člena vlády kvůli podezřelým finančním tokům – ministra průmyslu Martina Kocourka, ale hlavně upozorňuje na sílící znechucení investorů z tuzemského podnikatelského prostředí. Byznysmeni tu proto omezují investice, což podle FT potvrzuje mimo jiné miliardář Zdeněk Bakala.

Neschopnost Česka vypořádat se s korupcí ohrožuje investice v zemi, což je zvlášť nebezpečné ve chvíli, kdy ekonomika zpomaluje, upozorňuje deník.

Financial Times zmiňuje také poslední výroky dalšího vlivného českého podnikatele Andreje Babiše, který o Česku mluví jako o korupcí prolezlém a nefungujícím státě. Česká společnost pak podle listu přestává věřit, že se protikorupčními hesly zaštiťující se vládě podaří s korupcí opravdu něco udělat.

„Společnost je otrávená dalšími a dalšími kauzami. Neuběhne týden, aby se nějaká další nevynořila,“ cituje Financial Times analytika Cevro institutu Jana Jireše.

Kořeny masové korupce vidí deník v počátku devadesátých let, kdy se na kuponové privatizaci nelegálním způsobem obohatila řada podnikatelů.