Budete se mít hůř, i kdybyste nechtěli

Solární elektrárny, ilustrační foto

Solární elektrárny, ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Rekordní ceny energií, nejistá vyhlídka pro letošní zimu a obecně dění posledních týdnů v Evropské unii ukazují, že ne vše musí vždy fungovat tak, jak jsme si to naplánovali. Evropská komise a členské státy EU se nás poslední roky snaží přesvědčit, že naše věda a analýza pokročily tak daleko, že jsme schopni předvídat dění na mnoho desítek let dopředu. Ve východní části evropské sedmadvacítky samozřejmě s podobným uvažováním máme zkušenost, ale připodobňovat současný blok ke komunistickému režimu by bylo příliš laciné.

Každopádně platí, že ještě poměrně nedávno Evropská komise odhadovala, že cena emisní povolenky se v roce 2030 bude pohybovat kolem 30 eur. Nyní se nacházíme na více než dvojnásobku. Opakovaně jsme slyšeli, že přechod na „zelenou“ nebude mít dopad na peněženky občanů a náklady ponesou zejména firmy, kterým EU nejrůznějším způsobem pomůže.

Přesně to se nestalo. Náklady nesou nejenom firmy, ale rovněž občané. Můžeme se zastavit i u německé Energiewende. Ta měla přinést velmi rychlý přechod našeho nejdůležitějšího souseda na bezemisní energetiku. Výsledkem je rostoucí výroba elektřiny z uhlí a rostoucí emise oxidu uhličitého.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!