Daniel Novák: Amazon a Kocourkov

Amazon

Amazon Zdroj: Jan Sedlak

Radnice z Horních Počernic si usmyslila, že nechce halu Amazonu pro vrácené zboží, kterou tam e-shop plánuje. Když by jí za humny trylkovali slavíci, mrskali se čolci a rostl koniklec, tak by její obavy ještě bylo možné chápat. Radní si však asi nevšimli, že tam mají největší skladový komplex v Česku, jehož stavbu obec umožnila.

Hala Amazonu, která bude menší než polovina té v Dobrovízi, se v něm ztratí jak jehla v kupce sena. Po brněnské blamáži a dalších obstrukcích už by se nebylo co divit, kdyby v Seattlu začali litovat, že si se středoevropským Kocourkovem něco začali.

Akcie na asijských trzích se řítí dolů, ale bouře mezi pagodami nechávají našince většinou v klidu. Ten si ostatně natrénovali už v roce 2007. Tehdy si například tuzemský zástupce amerického developera ani v nejmenším nepřipouštěl, že by se z turbulencí v jeho domovině mohl stát globálnější problém. Byty se i teď prodávají o sto šest, poptávka po kancelářích je na rekordu. Prostě bomba, tak jaképak sýčkování. Jako v roce 2007.

Pražský hotel Don Giovanni změnil majitele. Podle nejednoho architekta je to nejhrůznější stavba, jaká v novodobém tuzemsku vznikla. „Tohle postaví padesát metrů od Kafkova hrobu,“ údajně na jeho adresu křičel Jan Kaplický. Když ale bude vlastník trpělivý, třeba křiklouni zmlknou. A z hrůzy bude památka.