Daniel Novák: Brněnská Canossa

Sklad Amazon

Sklad Amazon Zdroj: Profit

Tak už i v Brně pochopili, že v dnešním kapitalistickém světě to nejsou investoři, kdo by musel žadonit u států, natož radnic o možnost postavit takový či onaký provoz. Brněnským došlo, že to možná s Amazonem přece jen přepískli. Zvláště pokud někdo před komunálními volbami čekal nějakou přilepšenou do té či oné peněženky.

Jenže na to Američané nebyli zvědaví a jasně dali najevo, že když chce mít Brno místo investice trapnou blamáž, má ji mít. Tvrdý postoj vůči internetovému obrovi by na některé voliče sice zapůsobit mohl, stejně tak ale může zmařený projekt mnohé odradit. Developer stavějící pro Amazon si totiž přestal brát servítky a nahlas řekl, že se úplatky rozdávat nebudou. Trapnému vyústění tak mohla zabránit jen kajícná cesta brněnského primátora do evropské centrály Amazonu v Lucembursku. Nepřesunul se tam sice pěšky, nýbrž letadlem, efekt to však mělo. Klatba byla prozatím odvrácena.

Společnost Rosatom zajistí dodávky jaderného paliva evropským zákazníkům, ujistila ruská strana evropské partnery krymské krizi navzdory. Železniční cestou přes Ukrajinu to sice momentálně nepůjde, ale Rusko má řešení.
Uskutečnilo úspěšný test mezikontinentální rakety Topol M, která hravě zvládne dopravit jaderný náklad až na vzdálenost 11 tisíc kilometrů.

Mezinárodní měnový fond vyzval Evropskou centrální banku ke snížení úroků a kvantitativnímu uvolňování neboli tištění peněz. Na jejich rozhazování z vrtulníku už na východ od Čopu čekají.