Daniel Novák: Roboti a rorýsi

V české továrně Foxconn prscují i zahraniční dělníci

V české továrně Foxconn prscují i zahraniční dělníci Zdroj: Mlada fronta E15

Proslulá robotárna Foxconn investuje v Česku další hezkou sumičku. Zakladatel a šéf tchajwanského koncernu kvůli tomu vážil i cestu za premiérem do Kramářovy vily. Nová dávka štědrých pobídek zvyšujících zisky za to jistě stála.

Tentokrát by Foxconn měl vybudovat také výzkumné centrum. Firma vyrábějící počítačové díly v něm plánuje vyvinout plně automatizované řešení pro výrobu. Následně ho bude aplikovat v továrnách v Pardubicích a Kutné Hoře. Masa agenturních zaměstnanců rozesetá po ubytovnách v okolí obou závodů to jistě bujaře oslavila.

Developeři žehrají na to, že v mnohých pražských městských částech si v poslední době ani nekopnou. Vzpomínají na minulé roky, kdy sice zhusta museli plnit nejrůznější pokladny a kapsy, ale nakonec i v době krize něco, trh netrh, upekli. Pikle minulých let však po komunálních volbách vychýlily kyvadlo do oblasti developerských černých můr. Na radnicích usedli často lidé z občanských sdružení. A mnohde se teď nestaví vůbec. Ode zdi ke zdi.

Za tři týdny odletí rorýsi, kukačky i žluvy. Dělníci budou chodit na ranní opět za tmy. Ale netřeba propadat podzimním chmurám. Internetové obchody v těchto dnech podle agenturní zprávy dokončují přípravy na vánoční sezonu.

Němečtí turisté zatím zůstávají Řecku navzdory tamní dluhové krizi věrní, sděluje další agenturní zpráva. Tak faktem je, že vztah Němců k této jihoevropské zemi v posledních stech letech byl a je velmi specifický. Možná z toho nakonec bude láska. Až za hrob.