David Klimeš: Raději dovládnout až do hořkého konce

Miroslav Kalousek, Karolína Peake

Miroslav Kalousek, Karolína Peake Zdroj: profimedia.cz

Zbavit se Věcí veřejných, a odpískat tak současnou vládní koalici, je velmi lákavé. Pro pravicové strany ODS a TOP 09 je to asi poslední šance odstřihnout se v očích veřejnosti od podnikatelskomasochistického spolku Víta Bárty. Zároveň by pád vlády zbavil premiéra Petra Nečase neřešitelného rébusu: co s Bártou, pokud bude na konci týdne soudem osvobozen? Přesto je pravděpodobnější, že se dnes vláda udrží a pokusí se dovládnout. Až do hořkého konce.

Odhadovat postoj VV samozřejmě nejde, neboť nejmenší vládní strana už dlouho nevykazuje žádné známky racionálního jednání. Pohled do politického propadliště ale snad Radku Johnovi a jeho věrným nakonec přece jen na chvíli osvítí mysl. Pak uslyší stejný vzkaz jako druhdy Unie svobody či Strana zelených: máš-li volební preference hluboko pod pěti procenty, drž se koryta a doufej v budoucí zázrak.

Věci veřejné krachující na všech frontách se minulý týden pokusily o překvapivou zteč s hrozbou demise svých ministrů. Možná se obdivovatel Napoleona Bárta už už viděl, jak se tímto majstrštykem vrací z dočasného vyhnanství na Elbě zpět na císařský trůn, tedy na ministerstvo dopravy. Jenže na rozdíl od nadšených Francouzů, kteří se valem přidávali ke svému hrdinovi, okolo Bárty si jeho straníci jen ťukají na čelo. A to od horních pater strany, kde ministři natruc odmítli podat demise, až po bezejmenné véčkaře, jimž vadí další stranická sebevražda v přímém přenosu.

VV si odchod z vlády mohou dovolit snad ještě méně než zmíněné dřívější středové politické hvězdičky. Nemohou totiž odejít ve jménu obhajoby svých idejí. Žádné nemají. Proč tedy vůbec odcházet? Takový ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský určitě léta necpe miliony do VV jen proto, aby pak na Bártův příkaz vyměnil křeslo ministra za roli smutného svědka propadáku v předčasných volbách.

Pokud tedy VV nejsou složené jen z radikálních sebevrahů typu bývalého místopředsedy Tomáše Jarolíma, raději nepovedenou ofenzivu s ostudou ukončí. Z véček se pak stane jen přívěsek dvou pravicových stran, kterému se tu a tam předhodí nějaký ten ústupek v sociální oblasti. To vše nakonec nejspíš pod vedením jediné osoby mezi véčkaři, která chápe stav své strany, tedy vicepremiérky Karolíny Peake.

Tak velí rozum, což ale samozřejmě neznamená mnoho. Pokud se na dnešním jednání místo pragmatismu, shody nad rozpočtovou disciplínou a reformami prosadí sebevražedné tendence véčkařů, případně touha ODS a TOP 09 rozdat si to v předčasných volbách o korunu lídra pravice, tak to prostě znamená konec. Konec, který je bohužel zároveň vysoce pravděpodobným začátkem vlády ČSSD s podporou komunistů po předčasných volbách.