David Vagaday: Není puč jako puč

zápisník, David Vagaday

zápisník, David Vagaday Zdroj: E15

Americký prezident Barack Obama podle očekávání ujistil o neochvějné podpoře USA demokraticky zvolené, civilní vládě v Turecku. Zato u Egypta je to jinak. V jeho případě Spojené státy čile spolupracují s vládou bývalého generála Sísího, který se dostal k moci poněkud krvavou cestou po svržení demokraticky zvolené, civilní vlády Muslimského bratrstva. Holt není puč jako puč.

Na událostech kolem teroru v Nice se dá těžko najít něco pozitivního, snad kromě hrdinství některých jednotlivců. Jedna z mála dalších věcí je zjištění, jakou výbornou češtinu má francouzský velvyslanec v Praze, který aktivně vystupoval v televizi. Předpokládám, že taková jazyková výbava není u diplomatů z evropských či světových velmocí sloužících v Česku běžná. Lze jen doufat, že příště velvyslance uslyšíme z nějakého veselejšího důvodu.

Poslední dobou jsem si myslel, že už mě České dráhy nemohou překvapit. Zmýlil jsem se. Nedávno nám při jízdě posázavskou lokálkou do Prahy průvodčí oznámil, že kvůli výluce vlak nestaví ve Vršovicích. Co jsme se ale už nedozvěděli, nebo to v rachotu motoráku zaniklo, že zde souprava nejen nezastaví, ale úplně je objede.

Stal jsem se tak nedobrovolným účastníkem vyhlídkové jízdy po jakési trati, která lemovala Jižní spojku, projela Malešice a překonala malebné údolí Rokytky. Nakonec jsme dorazili na hlavní nádraží z opačné strany než obvykle. Pěkná cesta i zpoždění.