David Velvéthy: Regulace krypta. Je to dobře, či špatně?

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia

Těžba kryptoměn
Těžba kryptoměn
Těžba kryptoměn
Těžba kryptoměn
5
Fotogalerie

V dnešní době v některých státech již běžně funguje plná regulace trhu s kryptoměnami a práci s nimi nabízejí výhradně banky či jiné finanční instituce. Například Švýcarsko, Německo nebo Lichtenštejnsko lze v akceptaci kryptoměn a přizpůsobení se jim považovat za průkopníky, od kterých bychom se mohli mnohé naučit. Nebude však z regulace kryptoměn pro trh vyplývat negativní změna?

To, že bude trh s kryptoměnami regulovaný, znamená, že s nimi budou moci pracovat výhradně licencované subjekty. V tu chvíli budou dalším finančním nástrojem. Otázkou zatím zůstává, jestli kryptoměny budou považovány spíše za cenné papíry nebo za komodity. To už však záleží na rozhodnutí regulátora. Nejspíše vznikne třída virtuálních aktiv nebo kryptoaktiv a národní banka/regulátor daného státu stanoví pravidla pro přístup do tohoto trhu. Zároveň dojde k definici rolí, služeb, trhu a ke klasifikaci samotných kryptoaktiv, s čímž souvisí také jejich následné zařazení pod patřičné zákony a směrnice. A to znamená jediné – vymizejí společnosti, které nezískají licenci.

Dnes už u nás existují konkrétní pravidla týkající se i kryptoměn v souladu se zákonem o praní špinavých peněz nebo pravidla pro to, aby každá společnost znala svého zákazníka. V budoucnu u kryptoměn pak bude velmi důležité dodržet fungování v souladu se zákony – compliance. Kryptokorporace tak před sebou budou mít velký úkol, a to přizpůsobit a upravit procesy, metodiky, smlouvy, mít audity… Trh se tím pádem vyčistí a stane se serióznějším.

Abych odpověděl na otázku, jestli nebudou regulace kryptoměn změnou k horšímu – jsem přesvědčen, že to bude právě naopak. Až budou tato pravidla pevně nastavená, nebudeme mít pochyby o spolehlivosti, a to právě protože budeme vědět, že s těmito aktivy mohou pracovat pouze ověřené společnosti. Kryptoměny přestanou být disciplínou vyvolených a budou tu opravdu pro každého, kdo bude chtít spořit, investovat nebo do kryptosvěta jinak vstoupit – od velkých investičních společností až po obyčejné malé střadatele. Z relativně divočejšího prostředí se tak brzy stane prostředí regulované, kde na sebe bude vše navazovat a kde bude panovat jistota.

Autor je specialista na blockchain, metaverse, web3 a krypto aktiva