Dušan Kütner: Český mejdan ve Vatikánu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Tomas Novak

Jak trefit dvě mouchy jednou ranou a zachránit malé vesnické pošty společně s restauracemi, které po stovkách krachují? Odpověď na tuto otázku je u národa, jenž se desítky let honosí prvním místem ve spotřebě piva na světě, nasnadě.

Jedinou nadějí je zřídit v prostorách vesnické poštovní pobočky výčep. Pošta už prodává bankovní služby, pojištění, stírací losy, ba chvíli to zkoušela i s cigaretami, tak proč ne pivo? Poštovní služby by se tak nemusely stěhovat do franšíz mezi rohlíky v místní jednotě a stát by nemusel poštu podporovat 900 miliony ročně. To je totiž ještě bláznivější nápad než ten výčep.

Ve Vatikánu zřejmě chystají velký český velikonoční mejdan. Prazdroj již tradičně posílá do sídla katolické církve své pivo – letos je to symbolických 2014 třetinek, zhruba 1330 velkých piv. Farář pak včera požehnal i sudům Staré myslivecké, z nichž jeden poputuje za papežem rovněž. Jeden by řekl, že holdovat alkoholickým nápojům desatero nedovoluje. Ale na druhé straně – kolikrát se člověk ráno držel za hlavu, bral jméno boží nadarmo a vzýval všechny svaté, ať už ta kocovina přejde?

Včerejší den, zpočátku symbolicky deštivý, si za začátek sezony zvolili zmrzlináři. Člověk se tak během dne z médií dozvěděl spoustu zbytečných objevů typu „nejoblíbenější je vanilková, čokoládová a jahodová“ a že jsou prý – jak jinak v Česku přece – kvalitní. Když ale spočítáme, že Čech v průměru utratí za rok za zmrzlinu 300 korun, tedy 25 korun za měsíc, už to taková sláva není.