Dušan Kütner: Marná Prahy snaha

Brno

Brno Zdroj: CC BY SA 2.0: Kurt Bauschardt via Flickr

Brno je téměř světové. Letitá snaha jihomoravské metropole strhnout na sebe více pozornosti než opovrhovaná, megalomanská Praha čas od času slaví úspěch. Několik let starý pokus ozdobit hlavní náměstí Svobody instalací šiškoidního monstra údajně sloužícího jako orloj – byť čas na něm dokáže odečíst asi jen jeho konstruktér a možná ani on ne – nepřinesl očekávaný efekt. A to bylo dílo přirovnáváno k jisté velmi citlivé části mužského korpusu.

V těchto dnech proto Brno vytáhlo do boje s ještě těžším kalibrem – sochou koně, který se snaží nevypadat jako žirafa a s markrabětem Joštem v sedle. Trvalo jen chvíli, než si někdo povšiml, že také tato zvířecí skulptura vypadá zespoda jako jistá velmi citlivá část mužského těla. V tomto případě však už o tom nelze jakkoli pochybovat. Chudák Praha.

Do lítého boje jde s takovými žolíky jako tunel Blanka a Opencard, ale všechnu smetanu na sociálních sítích nakonec zase slízne někdo jiný. Aby se člověk začal bát, s jakou náloží teď v dalším kole souboje o světovou pozornost přispěchá hlavní město. Potenciál má téměř nekonečný.

Věrní zůstaneme. Podle nejnovějšího průzkumu touží obyvatelé Čech, Moravy a Slezska po tom být velice věrnými zaměstnanci. Kdyby si mohli vybrat, pětina z nich by preferovala pracovní poměr u jednoho zaměstnavatele v délce jedenácti a více let. Tak obětaví a věrní jsme. No vida.

A přitom to není tak dávno, co podle jiného průzkumu jsou naopak lidé v Česku neochotní a neschopní měnit zaměstnání, natož místo svého bydliště kvůli stěhování se za případným novým angažmá. Poněkud to vypadá jako komentáře optimistů a pesimistů na téma lahve z poloviny naplněné vodou.