Dušan Kütner: S logikou na štíru

zápisník, Dušan Kutner

zápisník, Dušan Kutner Zdroj: E15

Šéf zelených Matěj Stropnický se nedávno podivoval, že není normální, aby osmdesát procent obyvatel Česka létalo na dovolenou. Nyní se zase diví, že Česko má nejnižší nezaměstnanost v EU. Vyvozuje z toho totiž, že se většina lidí má špatně a musí pracovat neustále, aby přežila, a to za almužnu. Podle dřívějších standardů logiky je to protimluv. Ale logikou se v Česku poslední dobou řídí málokdo. Tak proč by tak měl činit předseda politické strany, že?

Zástupci internetové scény v rámci boje proti plánu ministerstva financí blokovat webové stránky s nelegálním hazardem objevili Ameriku. Nové zákony o hazardu podle nich mají podporovat tuzemské sázkové firmy, nikoli ty zahraniční bez české licence, které v tuzemsku neplatí stamiliony na daních. Tak, a je to venku – skutečně tomu tak je. Stejně jako u každé jiné firmy neporušující zákon, platící řádně daně a sociální a zdravotní pojištění za zaměstnance. Bez toho by jaksi stát nefungoval.

Pražský magistrát se chystá zakázat provoz vozítek segway na chodnících, cyklostezkách a v pěších a obytných zónách, zejména v centru. Od počátku vynálezu bylo v rozporu s logikou, že na kole na chodníku jezdit nemůžete, ale s širším dvoustopým jezdítkem ano. I když jako vždy platí, že pokud nikdo nebude zákaz kontrolovat, nikdo jej nebude dodržovat. Takže se možná nestane vůbec nic.

Ze zápisníků redaktorů E15 čtěte také: