Glosa Arsena Lazareviče: Rozděl balík a panuj

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker Zdroj: reuters

Jean-Claude Juncker
Špatné načasování. Šéf ministrů financí eurozónya lucemburský premiér Jean-Claude Juncker podpořil snahyportugalské vlády snížit schodek HDP během čtyř let na dvěprocenta. Snížení hodnocení úvěrové spolehlivosti Portugalskana A1 tak přichází bohužel právě v době, kdy portugalskouvládu čekají těžká rozhodnutí. Podle Junckera je dále důležitéuvést v život záchranný fond eurozóny a dotáhnout finančnípomoc Řecku
předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker
Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker
Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker
7
Fotogalerie

Brusel chce rozhýbat evropskou ekonomiku prostřednictvím takzvaného „Junckerova balíčku“. Jeho výše má ještě narůst, z přibližně 8,6 bilionu korun na 13 bilionů. Tato gigantická částka má sloužit také pro spřátelené firmy na rozjezd podnikání. Evropská komise zavádí plánovanou ekonomiku stůj co stůj a je na čase bilancovat, zdali se EU nestává novodobým Sovětským svazem.

Neschopnost pražského magistrátu se plně ukazuje na bytové situaci v hlavním městě, kde se do konce října začalo stavět 875 bytů, v samotném říjnu už jen třináct jednotek. Výsledek je takový, že dostupnost bytů v Praze výrazně klesá a bydlení se stává nedostupným snem.

Je to absurdní, neboť Praha je v evropském srovnání značně rozlehlé město s řadou volných pozemků. Bohužel kvůli neschopným úředníkům, a především lidem, kteří jim šéfujou, se jen tak nezastavějí.

Skupina lidí v Brně protestovala proti tomu, že jim město nezajistilo bydlení. „Chceme bydlet,“ ozývalo se ulicemi. Řešení je přitom jednoduché. Nespoléhat na peníze daňových poplatníků, ale zaměstnat se a byt si pronajmout nebo si ho koupit na hypotéku.

Ano, je to složitější a pro získání mzdy je nutné každé ráno do práce vstávat, snášet kritiku šéfa a vracet se pozdě domů. Jsou to však peníze, za které se postaví nové bytové domy. Průvody městem a nářky to dělat neumějí, a to ani ve Venezuele.