Glosa Jany Havligerové: Česká vakcína na COVID

Pittsburská univerzita se snaží vynalézt vakcínu proti koronaviru. (2.4.2020)

Pittsburská univerzita se snaží vynalézt vakcínu proti koronaviru. (2.4.2020) Zdroj: Reuters

Pittsburská univerzita se snaží vynalézt vakcínu proti koronaviru. (2.4.2020)
Odpůrci očkování se pustili do potenciální vakcíny proti koronaviru.
3
Fotogalerie

Česko se rozhodlo pustit do vývoje vlastní vakcíny proti COVID-19. Zní to neuvěřitelně. Hned z mnoha důvodů. Úkolu se ujaly instituce se slušným renomé – Institut klinické a experimentální medicíny, Ústav hematologie a krevní transfuze a Státní zdravotní ústav.

O složení výzkumného týmu ovšem nevíme zhola nic, nepadlo například jediné jméno renomovaného virologa či vakcinologa. V čele anonymního týmu stojí přednostka pracoviště preventivní kardiologie IKEM, poslankyně za ANO Věra Adámková. Stoupenkyně homeopatie, kterou český klub skeptiků Sysifos v roce 2018 ocenil Bludným kamenem. Ta je přesvědčená, že je třeba jít vlastní cestou, hledat „vakcínu přímo pro českou populaci“.

Neuvěřitelně zní i tvrzení, že náklady na vývoj očkovacího séra budou v řádu nízkých desítek milionů. Ale třeba ano, zvlášť pokud bude možné čerpat finance z balíku peněz, který na vývoj vakcíny na dárcovské konferenci v Bruselu přislíbily dát dohromady desítky zemí. O vakcínu, která by znamenala ochranu před novým koronavirem, stojí celý svět, velké zahraniční firmy už některé preparáty testují. Nevadí, soběstačnost je nadevše.