Glosa Jany Havligerové: Mír do příští války

Vedení sociální demokracie zůstalo po volebním debaklu beze změn. Jan Hamáček dostal důvěru, o Jiřím Zimolovi odmítli členové ústředního výkonného výboru hlasovat (20. 10. 2018)

Vedení sociální demokracie zůstalo po volebním debaklu beze změn. Jan Hamáček dostal důvěru, o Jiřím Zimolovi odmítli členové ústředního výkonného výboru hlasovat (20. 10. 2018) Zdroj: ČTK

Z těžkých mračen, která se stahovala nad předsedou sociálních demokratů Janem Hamáčkem, a některými ministry za ČSSD, nakonec nezapršelo. 

Valná část socialistů rokujících v Hradci Králové se postavila proti rebelům z platformy, která je odhodlána zachránit stranu za jakoukoliv cenu. Dokonce i jejího zničení. Vše zůstává při starém. Štěstí anebo neštěstí, jak se to vezme, má i první místopředseda Jiří Zimola. Zatímco Hamáčkovi vyslovila důvěru drtivá většina členů ústředního výboru strany, o důvěře pro Zimolu se raději nehlasovalo. Nikdo neměl chuť nasadit mu mučednickou korunu.

Těžko říct, jestli to pro něj bude dostatečným poučením, a alespoň na čas si dá pohov. Mohl by a měl. „Platforma“ ani tak nezmlkne, jejím hlasem dál bude její zakladatel, bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek. I když bez Zimoly už to bude slabší. Ne že by Haškovy výlevy neměly grády, ale přeci jenom je jiná váhová kategorie. Spory tak jsou, pokud vůbec, zameteny pod koberec.  Zatím je to spíš plichta, a jestli prozatímní smír socialistům vydrží až do březnového sjezdu ČSSD, budou si moci navzájem upřímně gratulovat.