Hamáček získal důvěru od spolustraníků. Zimola svou platformu rušit nebude

Jan Hamáček, ČSSD

Jan Hamáček, ČSSD Zdroj: ČTK

Jan Hamáček, ČSSD
Jan Hamáček, ČSSD
Jan Hamáček, ČSSD
4
Fotogalerie

Předseda sociální demokracie a vicepremiér Jan Hamáček dostal od širšího vedení ČSSD důvěru. Hamáček o ni požádal kvůli volebnímu debaklu, když strana pohořela v uplynulých komunálních i senátních volbách. O důvěře dalším členům vedení se nehlasovalo, ač o důvěru žádal například místopředseda strany Jiří Zimola, který je iniciátorem vnitrostranické platformy Zachraňme ČSSD.

Hamáčka podpořila podle očekávání většina členů ústředního výkonného výboru sociální demokracie. Na sobotním setkání výboru v Hradci Králové pro něj hlasovali takřka všichni, nikdo nebyl proti a pouze tři se zdrželi. "Budu tvrdě požadovat, aby skončily vnitrostranické šarvátky," uvedl Hamáček s tím, že chce utvořit programovou radu, kde by měli zasednou úspěšní komunální politici a měli by řešit programové priority strany. "Budu také žádat po našich ministrech, aby mi představili priority," dodal.

Podle Hamáčka by se ČSSD mohla stát jakýmsi levicovým rebelem. "Budeme se pravděpodobně s hnutím ANO střetávat, ale o tom je koaliční vládnutí," dodal Hamáček.

Výbor naopak odmítl hlasovat o důvěře dalším členům vedení a zamítl i Zimolův návrh na přeregistraci členů. "Chtěl jsem vědět, zda ten tandem Hamáček-Zimola funguje," uvedl Zimola důvody, proč chtěl nechat o sobě hlasovat. Proti hlasování se však postavil Hamáček, podle kterého to patří na nadcházející volební sjezd v březnu příštího roku, kde by se mělo volit nové vedení strany.

Právě místopředseda ČSSD Jiří Zimola čelil v uplynulém týdnu největší kritice kvůli prosazování vnitrostranické platformy Zachraňme ČSSD. Ta se vymezuje vůči části strany kolem Hamáčka a viní ji z neúspěchu ve volbách. Hamáček naopak platformu, kterou kromě Zimoly zastupuje i Michal Hašek nebo Jaroslav Foldyna, kritizuje za štěpení strany. "Není možné, abychom pokračovali ve vnitrostranických sporech" uvedl Hamáček.

"Jsem přesvědčen, že jsme si všichni něco z té kritiky vzali," uvedl k sobotní diskuzi Zimola, který si ale myslí, že je dobře, že platforma existuje a že je prospěšná k vnitrostranické diskuzi. Rušit ji nehodlá. Hamáček reagoval tím, že není možné vést vnitrostranickou diskuzi přes média.