Hamáček se v čele ČSSD udrží. Prozatím

Jan Hamáček

Jan Hamáček Zdroj: ČTK

Svým tahem požádat dvousetčlenný výkonný výbor o důvěru zmírnil šéf socialistů kritiku vnitrostranických oponentů. Plzeňský hejtman Josef Bernard říká, že Jan Hamáček by měl ještě dostat šanci.

Navzdory volebnímu debaklu, který nešťastně označil za odraz ode dna, by měl mít Jan Hamáček minimálně do příštího jara pozici v čele sociální demokracie jistou. Dosud nejkritičtější Milan Chovanec už brzdí. Ani plzeňský hejtman Josef Bernard, který má k Chovancovi blízko, okamžité změny na postu předsedy nežádá. A netlačí ani na odchod oranžových z vládního svazku s ANO, který podporují komunisté.

Před sobotním jednáním širšího vedení strany zatím neodkryl karty její první místopředseda a člen platformy Zachraňme ČSSD Jiří Zimola, který slibuje vystoupení během jednání. Hamáček požádá dvousetčlenný orgán o vyslovení důvěry.

„Musí stranu dovést do sjezdu, do té doby má podporu,“ prohlásil Chovanec v narážce na březnové rokování. Odpůrce vládního angažmá s trestně stíhaným premiérem Andrejem Babišem (ANO) to řekl po úterním střetu s Hamáčkem kvůli údajně internímu dopisu, který unikl do médií. Chovanec se v něm mimo jiné vyslovil pro odchod do opozice. Strana podle něj působí jako nesrozumitelná parta, jejímž jediným cílem je, aby se za každou cenu udržela u moci.

„ČSSD strašně poškozuje, když si vyřizuje účty přes média, což ostatně ještě ve funkci úřadujícího předsedy kdysi tvrdil i Milan Chovanec,“ připomněl Hamáček.   

Spolu s Chovancem ubral plyn i Bernard, který také kritizuje vstup do koalice tolerované KSČM. V rozhovoru pro Seznam.cz řekl, že není vhodná doba na odchod ze Strakovy akademie. „Něco zlomit je jednoduché, naštvali bychom tím ale lidi. Bezvládí by nám spočítali, navíc by se k moci mohli dostat extrémisté,“ míní.

Hamáček se hájí slovy, že celé jaro připravoval vstup do vlády, což obnášelo jak jednání s ANO a komunisty, tak uspořádání korespondenčního hlasování straníků. To, že si ČSSD prosadila pět ministrů, se podle něj ještě nemohlo ve volbách pozitivně projevit.

„Dejme ještě Janu Hamáčkovi šanci,“ vyzval Bernard, který si podle svých slov začal se stranickým šéfem tykat. Hamáčka pochválil za výběr Jany Maláčové do čela ministerstva práce a sociálních věcí.

Ústřední výkonný výbor se bude možná zabývat i přímou volbou předsedy. Prosazuje to platforma Zachraňme ČSSD. „Čekají nás dvě bitvy: jak změnit stanovy a zaangažovat celou členskou základnu a jak zavést přímou volbu předsedy,“ uvedl bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Rovněž navrhuje, aby strana přeregistrovala všechny své členy. „Je nutné, abychom pracovali s reálným stavem členské základny, s lidmi, kterým jde o záchranu strany. Přeregistrace by měla vliv na rozložení sil na březnovém sjezdu,“ dodal.

Přímá volba je už delší dobu součástí stanov. „Jen se dosud vždy našly důvody, proč ji neuskutečnit. Tipuji, že to tak dopadne i nyní. Každopádně se domnívám, že způsob volby předsedy není tím hlavním problémem, s nímž se dnes sociální demokracie musí potýkat,“ soudí politolog Lukáš Jelínek.