Glosa Martina Čabana: Odboráři při chuti

Adam Vojtěch

Adam Vojtěch Zdroj: jiří koťátko

Ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi se nelíbí, že odbory ve zdravotnictví vyhlásily stávkovou pohotovost. Prý by měly „dělat svou práci“ a tlačit na ředitele nemocnic, ne na vedení rezortu. V principu má Vojtěch pravdu, ovšem vypadá to, jako by posledních pět let žil v nějaké jiné zemi. Odboráři svou práci dělají. Bojují za zvýšení mezd. A to se dělá nejlépe útokem na nejslabší článek. 

Tím v posledních letech nebyly managementy špitálů, ale vláda. Kdysi se říkávalo, že odborová centrála je B-týmem sociální demokracie. V éře Bohuslava Sobotky a Josefa Středuly se to otočilo a čím dál zoufalejší ČSSD se stala béčkem čím dál mocnějších odborů. Sobotkova vláda odborům plnila, co jim na očích viděla, až nakonec premiér kráčel v čele odborářského průvodu protestujícího proti nízkým platům ve státní správě.

Není divu, že Středulovi odboráři jsou při chuti a zkoušejí své pozice potvrdit i za nového kabinetu. Pokud jim je Vojtěch chce upřít a vrátit vztahy blíže k normálu, bude si to muset tvrdě vybojovat.