Glosa Martina Čabana: Slovo k ničemu

Michal Murín

Michal Murín Zdroj: ctk

Andrej Babiš myslí svůj útok na Generální inspekci bezpečnostních sborů vážně. Na včerejší tiskové konferenci se nevybíravě obul do jejího šéfa Michala Murína, přičemž neuvedl nic konkrétního a schovával se za tvrzení, že jeho informace jsou sice závažné, ale tajné. Čert vem, že GIBS může mít své problémy. Mnohem větší problém je, že do jejího chodu se snaží zasáhnout trestně stíhaný premiér.

To je v tomhle případě ještě horší než to, že jde o premiéra v demisi. Trestní stíhání staví Babiše při jakémkoli zásahu do bezpečnostních složek do brutálního střetu zájmů. Slovo premiéra, že zásah do struktury GIBS nemá nic společného s jeho trestní kauzou, je v tomto případě k ničemu.

A to nejen kvůli tomu, že Babišovo slovo už se několikrát ukázalo jako hodně pružná entita. Ten střet zájmů je zkrátka příliš evidentní a slovo ho nevyřeší. Babišův neomalený útok na GIBS je prostě nepřijatelný. To, že je premiér v mnohočetném střetu zájmů od první chvíle, kdy vkročil do politiky, neznamená, že bychom si na to měli zvyknout.