Glosa Petra Peška: Komunistická vůle

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Předseda KSČM Vojtěch Filip Zdroj: ČTK

Předseda KSČM Vojtěch Filip (3. 2. 2021)
Předseda KSČM Vojtěch Filip (vpředu) na schůzi Poslanecké sněmovny 16. prosince 2020 v Praze.
3
Fotogalerie

Jen krátce poté, co hnutí STAN signalizovalo možnou podporu kratšímu nouzovému stavu, přispěchali komunisté se svým obratem.

Zatímco ještě před pár dny odmítali, že by své ruce zvedli, nyní k tomu poslance zavazuje čtvrteční doporučení výkonného výboru KSČM. Jako by se "rudí" lekli, že najednou už budou vládě k ničemu.

Není to jednoznačné rozhodnutí. V komunistických stranických útrobách to evidentně vře, což možná souvisí s odkládanou volbou jejich nového vedení. A ani páteční jednání jejich poslaneckého klubu nemá být obvyklou soudružskou selankou.

Opozice je každopádně opět na vedlejší koleji a komunisté naopak na koni. Výsledek pátečního hlasování poslanců o prodlužování nouzového stavu předjímat nelze, něco se ale odvodit z požadavků komunistů dá. Respektive z toho, o čem mluví šéf KSČM Vojtěch Filip.

Jemu samotnému se rozhodnutí výkonného výboru strany příliš nezamlouvalo. Takže se asi bude snažit, aby se případná podpora přizpůsobila jeho požadavkům.

Filip připouští prodloužení nouzového stavu maximálně na 14 dní, chce řešit restrikce regionálně a žádá postupný návrat dětí do škol.

Není samozřejmě jasné, jak nakonec hlasování ve Sněmovně dopadne. Komunisté si ale zjevně dál užívají svých 15 minut slávy. Navíc s vidinou, že to může být i čtvrthodinka závěrečná…