Glosa Petra Peška: Křeček v politické košili

Bývalá ombudsmanka Anna Šabatová a jejím nástupce Stanislav Křeček.

Bývalá ombudsmanka Anna Šabatová a jejím nástupce Stanislav Křeček. Zdroj: ČTK

Nově ombudsman Stanislav Křeček
Nově zvolený ombudsman Stanislav Křeček
3
Fotogalerie

Zvolení Stanislava Křečka novým ombudsmanem může leckomu připadat divné či pobuřující. Je to ale vlastně logické a zapadá to do personálních manévrů v rámci současné mocenské konstelace.

Takže si lze v klidu zrekapitulovat, o čem všem tato zdánlivě překvapující volba vypovídá.

Jednak se alespoň na chvíli zvýšila pozornost věnovaná úřadu veřejného ochránce práv. Tohoto nesystémového, ale v konkrétních případech nepochybně prospěšného a systém napravujícího institutu. V očích jedněch úřad stále nemá patřičnou váhu, v očích druhých naopak skrytě a zbytečně bobtná (nedávno na to například upozornil bývalý ombudsman Pavel Varvařovský). K hlubší debatě o současném stavu tohoto institutu ale nedošlo, což je škoda.

Došlo ovšem ke zpolitizování tématu ombudsmana, což nemusí být obecně na škodu, bez ohledu na současný výsledek. Každopádně by to byl odklon od původního záměru s tímto úřadem. Tedy aby jej zastávala veřejně respektovaná osobnost, která bude mít podporu napříč politickým spektrem. Od vládních stran i od opozice, od levice i od pravice.

Nyní se z volby nového ochránce veřejných práv stalo nejen politikum, ale i demonstrace rozložení sil. Byť šlo o hlasování tajné, je dost možné odhadnout, kdo pro Stanislava Křečka zdvihl ruku. Drtivou většinu hlasů lze čekat od sněmovně-hradní vládnoucí koalice, tedy hlavně z ANO, ČSSD, KSČM a SPD. Ale to jsou jen dohady, pochopitelně…

Každopádně kromě debaty o stavu ombudsmanského úřadu šlo stranou ještě jedno. Totiž postava nového šéfa tohoto institutu Stanislava Krečka. A nejen kvůli jeho názorům, na které má plné právo, ale mohou zároveň taktéž po právu leckomu připadat pro tyto účely diskvalifikační. A nejde jen o ty mediálně propírané, ale třebas i o kritiku vydání Andreje Babiše k trestnímu stíhání. Nemluvě o takových „drobnostech“, jako je léta neoprávněné užívání titulu JUDr.

A v neposlední řadě nechtěným pomocníkem zvolení Stanislava Křečka se stal i dobromilný Milion chvilek pro demokracii. Je jedno, jestli jejich ranní, a tudíž dosti předčasné avízo o chystaných demonstracích proti Křečkově zvolení bylo opravdu důvodem, aby pro něj váhající poslanci zdvihli ruku, anebo se na to jen vymlouvali. Damage Done, jak říkají Angličané…