Novým ombudsmanem se stal Stanislav Křeček

Kandidát na ombudsmana Stanislav Křeček

Kandidát na ombudsmana Stanislav Křeček Zdroj: ČTK/AP/Šálek Václav

Kandidát na ombudsmana Vít Alexander Schorm
Anna Šabatová
Anna Šabatová
Anna Šabatová
5
Fotogalerie

Sněmovna zvolila nového veřejného ochránce práv, stal se jím bývalý zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček, kterého nominoval prezident Miloš Zeman. Ve druhém kole volby porazil vládního zmocněnce u Evropského soudu pro lidská práva Víta Alexandera Schorma.

Křeček získal ve druhém kole volby 91 hlasů, Schorm 53 hlasů. V prvním kole bojoval o post i třetí kandidát advokát Jan Matys, který ale dostal jen 20 hlasů a do druhého kola nepostoupil. Volby se účastnilo 175 poslanců. Několik desítek poslanců tak pravděpodobně hodilo do urny prázdný nebo neplatný lístek.

„Je to pro mě jisté překvapení. Nepočítal jsem ani s kandidaturou, ani s volbou. Byla mi dána důvěra jak prezidentem nominací, tak poslanci, že jsem byl zvolen,“ uvedl. „Beru to jako ocenění mé práce a beru to jako službu. Věřím, že to bude ku prospěchu obyčejných lidí, kteří se na nás obracejí,“ dodal.

Křeček úřad převezme zřejmě už přístí týden, kdy skončí mandát současné veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové. Ta Křečka v minulých týdnech kritizovala, zejména kvůli jeho postoji k diskriminaci.

Křečka nominoval prezident Miloš Zeman. Podporu mu vyjádřily SPD, Trikolora a část poslanců z vládních stran, tedy ANO a ČSSD. Další opoziční strany – ODS, Piráti, KDU-ČSL, TOP 09, STAN – ohlásily podporu Schormovi. Postoj komunistů nebyl jednotný.

Opozice zvolení Křečka kritizuje. „Naprosto otřesné, je to degradace celého tohoto úřadu. Veřejný ochránce práv je tady od toho, aby se zastával slabších, menšin, lidí, kteří to potřebují. Pan Křeček se naopak velmi jasně vyjadřuje proti těmto lidem, často jsou jeho názory až rasistické," řekla Pekarová Adamová. „Navíc je to častý šiřitel různých dezinformací. To je další věc, která jej činí naprosto nedůvěryhodným. Tímto způsobem tady koalice, která jej zvolila, učinila celý tento úřad naprosto nedůvěryhodným," dodala.

Hnutí STAN podle Rakušana v obou kolech volilo Schorma. „Tomu úřadu vtiskl svoji jasnou duši pan Otakar Motejl. Člověk, který úřad formuloval jako ten, který se zastává slabých. Pokud je tady člověk, který do veřejného prostoru šíří mnohokrát i nezaručené dezinformační záležitosti, tak to je člověk, který pro nás od začátku byl diskvalifikován z toho, aby mohl tuto funkci rádně vykonávat," uvedl Rakušan. Spolek Romea výsledek volby označil za výsměch úřadu ombudsmana.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš výsledek označil za špatnou zprávu. „Lidé by si zasloužili důstojného veřejného ochránce práv. Ne někoho, kdo nezná rozsah činností úřadu a nedokáže vystoupit z vlastních předsudků, natož aby vystoupil v zájmu někoho, komu se děje křivda," uvedl na Twitteru.

Podle prvního místopředsedy a šéfa poslanců ODS Zbyňka Stanjury a poslance a bývalého předsedy KDU-ČSL Marka Výborného se ukázalo, že ve sněmovně funguje neformální koalice ANO, ČSSD, KSČM a SPD.

Podle Kolovratníka volba možná ilustruje rozdělení společnosti. Část poslanců podle něj cítila větší náklonnost k lidsko-právní rovině, kterou v úřadu nastavila končící ombudsmanka Anna Šabatová a které by se podle něj drželi kandidáti Senátu, a část poslanců to viděla opačně a podpořila Křečka. Klub ANO měl podle něj volné hlasování.

„Ale také mohu prozradit, že pro některé možná trochu překvapivě zapůsobily informace, které do sněmovny proudily. Takové to 'vyhrožování', že pokud bude zvolen pan Křeček, tak budou nové demonstrace a podobně," řekl. Názor podle svých slov nevnímal od jednoho či dvou kolegů, ale od více lidí. Křeček podle Milionu chvilek v době normalizace chválil socialistickou revoluci a socialistické volby. Spolek uvedl, že v případě jeho zvolení je připraven uspořádat demonstraci.

Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna označil výsledek volby za příjemné překvapení. Také podle něj "nezadatelnou úlohu" sehrál Milion chvilek. „Ta urputnost a agresivita, s jakou zaútočili na všechny poslance prostřednictvím mailů a facebookových zpráv, sehrála velmi významně svoji roli, o tom jsem naprosto přesvědčen," řekl novinářům.

„Řekl bych, že jsme dospělí lidé a že se rozhodujeme na základě toho, že posoudíme jednotlivé kandidáty, a nikoli podle toho, co o nich říká někdo další. Myslím, že každý z poslanců se mohl seznámit s životopisy, s tím, co ti lidé dělali, jakou měli kariéru, jaké mají názory," opáčil Stanjura.