Glosa Petra Peška: Ministryně v nesnázích

Jana Maláčová

Jana Maláčová Zdroj: Michael Tomeš

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová a ministr životního prostředí Richard Brabec
5
Fotogalerie

Policejní zásah na vládním úřadě je vždy dramatickou a okázalou záležitostí. Byť ministerstvo práce a sociálních věcí, kde proběhla razie v pondělí, není zdaleka prvním a nejspíš ani posledním případem tohoto druhu. Ostatně je to jen rok a něco, co příslušníci protimafiánské centrály vtrhli na jiné ministerstvo, konkrétně na rezort pro místní rozvoj.

Jako vždy má taková událost dvě roviny. Ta první – policejní, či ve finále trestněprávní – se v reálné podobě a patřičných detailech většinou vyjeví až po čase. Vzhledem k tomu, že mezi zadrženými je i jeden z náměstků ministerstva práce Jan Baláč, nemuselo by to být nic malého.

Cosi může napovídat i fakt, že paralelní zásah proběhl ve firmě OKsystem a celé se to má týkat informačního systému na výplatu sociálních dávek. Tedy problematické zakázky, o níž probíhají už léta tahanice a v níž jde o hodně velké peníze.

Druhá, politická rovina je taktéž hrou s otevřeným koncem. Tedy nakolik razie dopadne na postavení ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové. V zásadě se nabízejí tři scénáře. Buď nijak, tedy, že kauza vyšumí do ztracena, anebo ministryni i v politické rovině mine. Krajní variantou, na níž to ale nyní nevypadá, je její konec v křesle šéfky rezortu. Anebo něco mezi. Tedy že pozici ministryně ustojí, ovšem se šrámy.

To může být ve finále i nejvýhodnějším řešením pro vládní tandem premiér Babiš – ministryně financí Schillerová, kteří vedou s ministryní a místopředsedkyní ČSSD ve vládě nejtužší politické bitvy. Nyní ji budou moci ještě s větší grácií uzemňovat slovy, ať si nejdřív udělá pořádek ve svém ministerském chlívečku.

Ostatně připomeňme i výše zmíněnou razii na ministerstvu pro místní rozvoj z listopadu 2018 – tehdy šlo o zakázky agentury CzechTourism. Sice nedošlo na zadržení některého z náměstků, na druhou stranu se do hledáčku dostala i samotná ministryně Klára Dostálová.

Policisté si mimo jiné odnesli i její služební počítač. A ministryně Dostálová to ustála. A nelze to vysvětlovat jen tím, že její vztahy s premiérem jsou diametrálně odlišné. Andrej Babiš už častokrát dokázal, že nepohodlné přívržence dokáže v zájmu svého politického přežití bez problémů obětovat.

Proč ale nevyužít slabých stránek u svého soupeře – jako třeba právě teď u ministryně Maláčové.