Igor Záruba: Pravověrní vs. malověrní

Benedikt XVI.

Benedikt XVI. Zdroj: ctk

Muži odcházejí, Merkelová zůstává. Tímto titulkem reagoval deník Die Welt na zprávu o chystané rezignaci papeže Benedikta XVI., občanským jménem Joseph Ratzinger.

Kolegové v německém listu mají recht: výčet tří spolkových prezidentů, s nimiž měla kancléřka co do činění, doplní už záhy nová hlava katolické církve. Byl to ostatně rok starý pád katolíka Christiana Wulffa, v kombinaci s dluhovou krizí, který vymrštil předsedkyni CDU a šéfku federálního kabinetu na 60procentní vlnu popularity, na níž se veze dodnes. Sbohem papežského krajana z Bavor na tom nic nezmění.

Chlad, který mezi oběma slavnými Němci panoval, budiž zapomenut, katolické základy CDU, z níž se pod taktovkou pastorovy dcery „Angie“ stala protestantsky smýšlející strana, jakbysmet. Katolíci odcházejí, evangelička zůstává – i tak může znít parafráze zmíněného titulku.

Svět řeší valentýnskou svatbu zámořských aerolinek US Airways s konkurentem American Airlines, Turci však mají jiné starosti: polostátní operátor Turkish Airlines zrušil minisukně letušek a nahradil je cudnými kaftany z časů osmanské říše. Příkop mezi novu/evropskou a starou/asijskou částí země pak prohlubuje zákaz podávání alkoholu na vnitrostátních linkách, s výjimkou oblíbených západních destinací jako jsou Istanbul, Antalya, Bodrum či Ankara.

Image je na nic, poslouchej žízeň, praví jeden reklamní slogan. Slabší je, když není na výběr.
A teď, babo, raď!